Mooie regenverhalen met (te) optimistisch slot

Was Frank Melbourne een Australiër of een Ier? Of kwam hij gewoon uit Ohio? In ieder geval dook hij daar op, in 1891, en hij beloofde de inwoners dat hij een eind zou maken aan de gruwelijke droogte. Maar daar was geld voor nodig. 500 dollar voor een goede regenbui. Nadat de wanhopige boeren dat bedrag bij elkaar hadden gesprokkeld, trok Frank zich terug in een schuur, omringd door mysterieuze apparatuur. Rond de schuur sloten zijn broers weddenschappen af met ongelovige nieuwsgierigen. En zie, na een week of twee, drie was er dan inderdaad een flinke plensbui, en jubelende krantenkoppen plaveiden voor Frank de weg naar een volgend optreden, in het volgende district.

Regenmakers

Totdat het een aantal keren op rij goed misging. En iemand ontdekte dat Franks voorspellingen niet verschilden van de 'weersvoorspellingen' in de populaire Reverend Hicks Almanac. Frank Melbourne werd in 1894 dood aangetroffen in een hotelkamer. Zelfmoord, aldus de politie. Maar hij had genoeg vijanden.

Melbourne en vele andere regenmakers maakten gebruik van een lange periode van droogte in het Midden-Westen van de Verenigde Staten - of beter gezegd, van het feit dat het in de voorafgaande decennia juist uitzonderlijk nat was geweest. Die opmerkelijke regenval had ervoor gezorgd dat duizenden boeren de grote prairies konden veranderen in een immens landbouwgebied. Ze bouwden een nieuw bestaan op - en daarna keerde de normale droogte terug. Inmiddels zijn de boeren in het Midden-Westen afhankelijk van ondergrondse zoetwatervoorraden, die in hoog tempo slinken. De droogte wacht opnieuw.

Mooie verhalen

De ondergang van Melbourne is een van de vele mooie verhalen in Regen van Cynthia Barnett. Veel Amerikaanse verhalen, dat wel. Daar staat tegenover dat Amerikanen met hun yes we can-mentaliteit op dit terrein de grootste blunders hebben begaan. Maar Barnett wilde duidelijk het hele verhaal vertellen: niet alleen onze strijd tegen hemelwater, maar ook de regen in de literatuur en in de muziek, en bizarre zaken als kikker- en vissenregens. Vlot geschreven, met een goede mix van wetenschap, reportage en anekdote, en met een krachtige boodschap tot slot. Het broeikaseffect zal zorgen voor veel meer, en vooral extreme regenbuien, zo beweert ze stellig. Wie de klimaatwetenschap ontkent, begaat een blunder, en bedrijven die zich tegen klimaatmaatregelen verzetten, zijn gruwelijk egocentrisch. Maar ze blijft optimistisch: 'De geschiedenis van de regen biedt ons de hoop dat ons politieke systeem in staat is dergelijke particuliere belangen en verdeeldheden te overstijgen en ons te verenigen in de strijd voor een beter klimaat.'

En dat na 350 pagina's die vooral het tegendeel bewijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden