Review

Mooie projecten van afstuderenden op ITs

Afstuderende makers en spelers, mimers en dansers kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben. Alle voorstellingen zien, is haast onmogelijk. Een korte kennismaking is altijd leuk.

Karin Veraart
Vijf meiden uit Maastricht van de Toneelacademie/Performance presenteren La isla Bonita. Beeld Paul Rondags
Vijf meiden uit Maastricht van de Toneelacademie/Performance presenteren La isla Bonita.Beeld Paul Rondags

De speelvloer is wit, van wit zand. Een materie waarin het zacht vallen is, en waarin sporen ook uit te wissen zijn. Dat hebben de twee personages nodig. Zes jaar zijn er voorbij gegaan sinds ze elkaar voor het laatst zagen. Met het verlies van hun zoontje raakten ze ook zichzelf kwijt, en daarna elkaar. Nu zijn ze weer even samen.

Gif heet het stuk, geschreven door Lot Vekemans, ooit geregisseerd door Johan Simons, met Elsie de Brauw en Steven Van Watermeulen - een enscenering die nog lang zou heugen. Nu presenteert de afstuderende regisseuse Liliane Brakema (Theaterschool Amsterdam) haar versie op het ITs Festival - en het is een regie geworden die er wezen mag, helder en consequent.

International Theatre School Festival

Deze week lieten afstuderende makers en spelers, mimers en dansers uit het hele land (en van daarbuiten) zien wat ze allemaal in hun mars hebben tijdens het International Theatre School Festival, waarvan de 26ste editie werd geopend met een gloedvolle speech van TA-acteur Ramsey Nasr. Hij stond er op uitnodiging van De Schaduwploeg, kritisch orgaan dat het festival onder artistieke leiding van Theu Boermans volgt en dit jaar opening, hart (in het Compagnietheater) en sluiting verzorgt. Alle voorstellingen zien, is haast onmogelijk. Een korte kennismaking is altijd leuk.

Een geslaagde voorstelling bleek Een Meeuw van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Tsjechovs origineel diende hier als uitgangspunt voor een hilarisch stuk dat het midden houdt tussen een onderzoekje naar en parodie op het vak van theatermaken. Zo zien we acteurs die elkaar benijden, terwijl ze tegelijkertijd niet begrijpen wat de regisseur nou precies van plan is; een dramaturge die wordt gepest, een productiemeisje dat alles moet oplossen, een regisseur die het ook even niet meer weet.

Bepaald aanstekelijk, zij het ook wat rommelig en iets te lang: Baal (Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunst Academie) meteen aan het begin van het ITs. Alle dertien spelers kregen ruim de kans zich te laten zien in deze muzikale roadtrip, en dat deden ze met overgave en duidelijk plezier.

De 26ste editie van ITs werd geopend met een gloedvolle speech van TA-acteur Ramsey Nasr. Beeld anp
De 26ste editie van ITs werd geopend met een gloedvolle speech van TA-acteur Ramsey Nasr.Beeld anp

Ook al een voorstelling als een (iets te lange) reis, is Peer Gynt, afstudeerregie van Ingrid Askvik (Amsterdam). Niet de makkelijkste keuze: Ibsen schreef het als een leesstuk, en er gebeurt veel-, maar maker, spelers en technici kwamen er naar behoren uit.

Vijf meiden uit Maastricht (Toneelacademie/Performance), ten slotte, brachten een in alle opzichten wervelende show getiteld La isla Bonita, die op vrij onnavolgbare wijze verschillende facetten van vluchtelingenproblematiek belichtte, terwijl er in glitterpakjes aparte dansen werden opgevoerd, met planten werd gesmeten en onenigheden werden uitgevochten. Mooi van opbouw, en ernstig om te lachen.

En vanavond: Closing Ceremony, met De Schaduwploeg.

International Theatre School Festival Amsterdam (ITs). 19 t/m 26/6 op verschillende locaties in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden