Mooie Halina Reijn in droevige monoloog

Ze heeft haar mooie blauwe jurk niet aan. Dat zegt ze wel, maar hij kan het niet zien. Ze hobbelt rond in een Mickey Mouse-truitje....

Karin Veraart

Dapper wil ze zijn. Maar het lukt niet erg. Eerst wel, een beetje. Hij heeft hun relatie verbroken, maar het laatste dat ze zal doen, is het zielige vrouwtje uithangen. Sterk zijn is beter. Voor hem. Zoals ze alles altijd heeft gedaan voor hem, jarenlang.

La voix humaine (1927) van de Franse schrijver/cineast Jean Cocteau is het verhaal van een voorbije verhouding, een monoloog voor een vrouw. Regisseur Ivo van Hove van Toneelgroep Amsterdam koos het stuk als zijn bijdrage aan het drieluik Le Salon des Exilés – grote regisseurs in de kleine zaal. En ook dit laatste deel mag er zijn.

Maar droevig is het. De vrouw aan de telefoon is wanhopig. Ze heeft eerder al te veel slaappillen genomen, ze moet overgeven van ellende, ze heeft koorts. Toch lacht ze. Met de telefoon in haar ene hand, en een van zijn schoenen, liefkozend, in de andere. Hij ziet het toch niet. Wij wel.

Hem, aan de andere kant van de lijn, horen we niet. De manier waarop ze op zijn woorden reageert zegt genoeg over hun relatie.

We zien actrice Halina Reijn door het brede raam van een appartement in een grote stad. Haar stem is soms enigszins versluierd, omdat de ‘ruit’ ertussen zit; af en toe schuift ze die open en horen we stadsgeluiden. Als de – slechte – verbinding wordt verbroken, belt hij terug, steeds weer. Voortdurend zien we haar ijsberen en gebaren naar die stem aan de andere kant. Lijden.

Reijn doet dat erg mooi. Ingehouden, en heel soms geëxalteerd. Op een manier die je ervan overtuigt: dit kon niet anders. Dit moest aflopen. Uiteindelijk trekt ze toch haar mooie blauwe jurk aan. En dan weet je: het ís afgelopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden