Mooie dakkapel geeft soms veel klein leed

In Den Haag wilde eens iemand een strandjuttersmuseum beginnen in een zeecontainer. Met de tekeningen van zijn 'bouwplannen' moest hij langs de welstandscommissie: vooraanzicht, zijaanzicht, hij had het allemaal zelf getekend, want zelfs een kind weet hoe een container eruit ziet....

Absurd verhaal? Ja. Verzonnen? Nee. Iedereen heeft, uit eigen ervaring of van horen zeggen, wel wat te mopperen over die vermaledijde, ondoorzichtige welstandscommissies.

Meestal gaat het om klachten vanwege de aanleg van een carport of een dakkapel. 'Terechte klachten, maar wel klein leed', vindt rijksbouwmeester Wytze Patijn. Hij vindt het geen reden om de welstandscommissies in gemeenten en provincies daarom maar helemaal terzijde te schuiven.

Patijn zei dat woensdag in Den Haag bij de presentatie van het rapport Welstand op een nieuwe leest. De welstandscommissie opheffen is volgens Patijn namelijk vragen om groot leed: het lukraak verschijnen van lelijke bouwsels en bedrijvenkolossen, waarbij absoluut geen rekening is gehouden met de omgeving.

Maar er moet volgens de rijksbouwmeester wel wat veranderen. Het toezicht moet opener. De criteria waaraan de commissie bouwplannen toetst, moeten vooraf duidelijk zijn vastgesteld. En de welstandscommissie moet vooral eisen stellen aan de stedebouwkundige samenhang en ruimtelijke kwaliteit.

Patijn baseert zijn adviezen op onderzoek naar de bestaande praktijk. Daaruit blijkt onder meer dat voor 54 procent van de bevolking een rayonarchitect in zijn eentje bepaalt wat wel of niet kan.

Bevreemding wekt ook dat de meeste indieners van plannen geen idee hebben waaraan ze zich moeten houden. Daar komt bij dat welstandscommissies zelden tot nooit publiekelijk verantwoording afleggen over hun beslissingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden