Mooie dag om slecht nieuws te begraven

Hoe begraaf je slecht nieuws?Vlak nadat de vliegtuigen op 11 september 2001 het WTC in New York binnenvlogen, ging op het Britse ministerie van Transport een mailtje rond van een topambtenaar: ‘Dit is een mooie dag om slecht nieuws te begraven’, schreef Jo Moore....

Op alle andere dagen zouden die feiten allemaal voorpaginanieuws zijn geweest. Maar nu werden ze weggedrukt in een kolommetje op pagina 14 of haalden ze de krant niet eens, laat staan het televisienieuws. Ze werden ondergesneeuwd door de dramatische gebeurtenissen in de VS.

Nieuwsmanagement is misschien niet uitgevonden, maar het is zeker geperfectioneerd onder New Labour. De grootmeesters van het genre zijn de huidige Europees commissaris Peter Mandelson, bijgenaamd de prins der duisternis, en Blairs chef-spindoctor Alastair Campbell, de vroegere PMOS (prime minister’s official spokesman) die na 2003 naar de achtergrond verdween, maar Blairs belangrijkste vertrouweling bleef.

Velen zagen dan ook de hand van Alastair Campbell in de reeks van voor Labour onaangename nieuwstijdingen die in een adembenemend korte tijd bekend werden gemaakt op de dag dat de wereld maar één ding aan zijn hoofd had: de raadsels rond de dood van prinses Diana.

Al ver van tevoren was bekend dat die dag het ‘definitieve’ onderzoek naar de dood van ’s werelds bekendste glamourprinses zou worden gepubliceerd. Op dat moment werd door de regering meegedeeld dat 2500 postkantoren zouden worden gesloten, een onderzoek naar corruptie zou worden stopgezet en Blair zelf als eerste zittende premier in de Britse politieke geschiedenis door de politie was verhoord.

En terwijl dat de Londense politie het rapport over Diana’s dood presenteerde in de Queen Elizabeth Hall, sprak een ander team van Scotland Yard in Downing Street met de premier over corruptie. Hoewel Blair niet werd gearresteerd en waarschijnlijk zelf ook niet in staat van beschuldiging zal worden gesteld, is het politieverhoor een persoonlijke blamage voor een premier die heeft beloofd ‘witter dan wit’ te zijn.

Publicitair ontsnapte hij echter de dans. Slechts een enkele krant had er plaats voor op de voorpagina. Het was geen toeval. Blair had zelf het tijdstip van het verhoor bepaald op donderdag 12.00 uur, vlak na het kabinetsberaad en net voor zijn vertrek naar de top in Brussel. En ook tegelijkertijd met de presentatie van het Diana-rapport.

’s Middags maakte minister voor Transport Alistair Darling in het Lagerhuis bekend dat 2500 postkantoren zullen worden gesloten. Omdat postkantoren voor veel kleine Britse dorpen het hart vormen van hun gemeenschap en veel ouderen hier hun pensioen moeten ophalen, is het besluit zeer controversieel. En om 17.00 uur liet de regering in een vrijwel leeg Hogerhuis zich het explosiefste nieuws van de dag ontvallen: een onderzoek naar het betalen van steekpenningen door de Britse wapenfabrikant BAE aan Saoedi-Arabië wordt stopgezet. Zogenaamd in het belang van de nationale veiligheid, maar in werkelijkheid om toekomstige orders niet in de waagschaal te stellen.

Corruptie verdoezelen met het oog op de commerciële belangen is op zich al tamelijk cynisch. Maar dat te doen op een wijze dat het de kranten niet haalt, is het toppunt van cynisme.

In een van de cartoons die vandaag in de kranten staat leest de Britse Machiavelli met zijn bekende grijns de achterkant van een krant wiens voorpagina is gevuld met de kop ‘Het was een ongeluk.’

Niemand weet wat precies de erfenis van Tony Blair zal zijn als hij is vertrokken. Maar met het voortdurend rekken van zijn premierschap maakt hij die er niet beter op.

Peter de Waard

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden