Mooi: Schavemaker is een debutant die geen allemansvriend wil zijn

Debutant is consequent trouw aan zwaar thema.

Bo van Houwelingen
Femke Schavemaker Beeld
Femke SchavemakerBeeld

Er is niets leuks aan depressie. Noch is het lijden eraan per definitie verrijkend of leerzaam. Toch worden er vaak boeken geschreven waarin de hoofdpersoon depressief is. Maar alleen goede schrijvers weten er een boeiend boek over te schrijven.

Is Karkas, het debuut van Femke Schavemaker (1973) zo'n boek? Nee, denk je als ze haar personage Nora als zonderling meisje laat bedenken van welke flat ze het beste kan springen, als eenzame student laat doordraaien tijdens het schrijven van een scriptie en als afgestompte manager in een kantoor laat rondsjokken.

Nora's exit-lijst (met uitvaartmuziek), haar onnavolgbare filosofieën, pathetische zelfvermaningen ('Energie is alles. Zorg dat het blijft stromen.'), en talloze lamlendige observaties ('Er zijn mensen. Er zijn auto's. Auto's die rijden. Auto's die stilstaan.'), het schreeuwt allemaal wel heel hard Nora's diagnose: manisch-depressief.

Karkas

Fictie.
Femke Schavemaker.
Nijgh & Van Ditmar; 266 pagina's; euro 19,99.

Je snakt naar een plot, naar levendige dialogen, een grapje. Het is allemaal zo treurig dat je Karkas wil wegleggen. Tot je beseft dat dit precies is wat Nora voelt. Deze roman benadert haar stoornis zo goed dat het haast niet te verdragen is. Nora's leven kent geen plot. Ze voert geen levendige dialogen. Er ís geen soelaas. Dat is nu juist het hele punt. Nora wil net zo graag ontsnappen aan haar leven als de lezer wil ontsnappen aan het boek. Maar zolang Nora nog door kan gaan, kan de lezer dat ook.

En zo verandert tegenzin in bewondering. Niet alleen voor de dappere Nora maar ook voor Schavemaker. Mooi, een debutant die geen allemansvriend wil zijn. Ze blijft consequent trouw aan haar zware thema en wrijft het de lezer in: er is geen ontkomen aan.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden