Mooi gedanst, maar keurig binnen de lijntjes

Something Old, Something New is mooi gedanst, maar iets te keurig en de motoriek van de dansers blijft beperkt tot een traditioneel zeebanket. Maar goed dat Introdans oude stukken behoedt voor verstoffing.

La Cathédrale Engloutie van Jirí Kylián door Introdans.Beeld Hans Gerritsen

Roel Voorintholt redt choreografieën van de vergetelheid. Een belangrijke taak bij een vluchtige kunst als dans. Maar soms verbaast de keuze van de artistiek leider van Introdans voor de heropvoering van een bepaald werk, zoals nu La Cathédrale Engloutie (1975) van Jirí Kylían. Het kwartet is een kundige, schoolse variatie op zee-associaties. Terwijl in de sound een ruisende branding zich mengt met het gelijknamige pianowerk van Claude Debussy, voeren twee koppels in bruine gewaden golvende bewegingen uit. De motoriek verbeeldt de schuimtoppen van de branding, het stuurwiel van een schip en het buikschuiven van een zeehond. Een traditioneel zeebanket.

Van de Vlaamse hotshot Sidi Larbi Cherkaoui haalt Voorintholt Orbo Novo (2009) naar Nederland, gemaakt voor het Cedar Lake Contemporary Ballet. Door de opheffing daarvan verdween het bijna uit zicht. Nu knalt het erin met een opening vol donderslagen en loeiende sirenes: dansers hangen voor dood uit een bouwwerk van latten, als slachtoffers van een explosie. Twee dansers kijken bibberend toe. Terwijl uit de kakafonie langzaam melancholische vioolmuziek opklinkt, van componist Szymon Brzóska, hergroeperen de zeventien dansers de klimrekken voortdurend tot muren van gevangenissen, grenzen en flatgebouwen. Hun acrobatiek contrasteert met de klassieke kledingstijlvan bretels en enkellange rokken. Het is vooral de cadans van solo's versus ensemblewerk tussen mobiele decorstukken, die de dramatische zeggingskracht van Orbo Novo (Nieuwe Wereld) ondermijnt.

Tot slot laat Nils Christe het net na om met zijn nieuwe, romantische muziekballet CANTUS, exact gezet op bekende composities van Arvo Pärt, de avond naar 4 sterren te tillen, door een overdaad aan gelijk ademende duetten, opkomend uit de verte. Something Old, Something New blijft zo mooi gedanst, maar keurig binnen de lijntjes.

Something Old, Something New. Dans. Door Introdans. 19/9, Schouwburg Arnhem. Tournee t/m 4/2.

Beeld Hans Gerritsen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden