Mooi en goed in de jaren nul - Non-fictie

De eerste tien jaar van de nieuwe eeuw liggen bijna achter ons. Tijd om de balans op te maken, in zeven top 5-lijstjes....

1 Ian Buruma & Avishai Margalit: Occidentalisme – Het Westen in de ogen van zijn vijanden (2004)

De aanslagen van 11 september 2001 riepen de vraag op hoe de westerse wereld door sommigen zo gehaat kan worden. In Occidentalisme maken de Brits-Nederlandse geleerde Ian Buruma en de Israëlische filosoof Avishai Margalit duidelijk dat het geen nieuw fenomeen betreft. Ze schetsen de belangrijkste haatdragende anti-westerse stromingen, en wat het precies was dat hen in het Westen afstootte. Ze ontstonden niet alleen in het Midden-Oosten. Het 19de-eeuwse Rusland en het 20ste-eeuwse Japan waren ook anti-westerse broeiplaatsen.

2 Azar Nafisi: Lolita lezen in Tehe-ran – Zeven vrouwen en hun verboden leesclub (2003)

Toen de Iraanse literatuurprofessor Azar Nafisi het werken aan de universiteit van Teheran onmogelijk werd gemaakt, nodigde zij in het geheim een aantal van haar studentes bij haar thuis uit. Lolita lezen in Teheran – door Nafisi na haar emigratie in 1997 in de VS gepubliceerd – is een meeslepende getuigenis van hun ontdekkingsreis door de wereldliteratuur.

3 David Grossman Writing in the dark (Bloomsbury, 2008).

Essays waarin Grossman zich afvraagt welke invulling hij aan zijn schrijven wil geven. Waar het hem om gaat is: je in anderen inleven, zodat zelfs de vijand niet langer op een monster lijkt, maar op een verzameling mensen die ook angst en wanhoop kennen. Grossman ontroert en prikkelt tot nadenken.

4 Geert Mak: In Europa – Reizen door de twintigste eeuw (Atlas, 2004)

Mak neemt z'n lezers mee op een tocht langs alle hoogte- en dieptepunten uit de twintigste eeuw. Zijn nieuwsgierigheid naar verhalen (van politici en filosofen tot treinconducteurs en oud-militairen) en zijn verteltalent leven een verrassende geschiedschrijving op.

5 Martha Nussbaum: Upheavals of thought: The intelligence of emotions (Cambridge Univ.Press, 2001)

De Amerikaanse filosofe Martha Nussbaum wijst op de waarde van emoties in het denkproces. Die kunnen als gids fungeren bij het vormen van morele oordelen. Een hartstochtelijk en briljant beredeneerd pleidooi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden