Mooi debuut over liefde in crisistijd

Jan Luijten

De titel van de debuutroman van de Duitse schrijfster Kristine Bilkau, De gelukkigen, klinkt optimistisch. De inhoud van het boek is eerder deprimerend, want het lot dat de beide hoofdpersonen treft, werkloosheid, kan iedereen overkomen. In de geglobaliseerde economie bestaan geen zekerheden meer; ook niet voor mensen met een hogere opleiding. Bilkaus roman past geheel in deze tijd.

De celliste Isabell en de redacteur Georg vormen samen met de peuter Matti een gelukkig gezinnetje, totdat Isabell haar werk verliest, mede doordat haar handen zijn gaan trillen, en Georg zijn baan kwijtraakt, omdat de verlieslijdende krant waar hij werkt, wordt verkocht. Plotseling wankelt hun bestaan, wordt de toekomst onzeker en dreigt verdrijving uit het wereldje van bio-winkels en dure boetieks.

Uitzichtloos

Bilkau brengt nauwkeurig in kaart wat het doet met mensen als alle lichtheid en zorgeloosheid verdwijnen; wat er gebeurt met de relatie tussen geliefden als het vanzelfsprekende vertrouwen in de toekomst en in elkaar verloren gaat. In haar goed geschreven roman volgt de schrijfster afwisselend het spoor van Isabell en van Georg.

Want Georg en Isabell reageren verschillend op hun existentiële crisis. Hij vindt dat ze zich moeten aanpassen aan de gewijzigde omstandigheden. Moeten ze niet verhuizen naar een goedkopere woning in een kleinere stad? Daar wil zij niets van weten. Dit leidt tot wederzijdse verwijten en conflicten. Het paar drijft uit elkaar. Het zo dringend noodzakelijke gesprek komt niet tot stand, terwijl de situatie uitzichtloos wordt.

Maar niet hopeloos. De dood van Georgs oude moeder Erika vormt in alle troosteloosheid een lichtpunt. Haar overlijden brengt Georg en Isabell nader tot elkaar. Erika heeft een huis vol spullen uit de tijd toen geluk nog heel gewoon was. Isabell ontfermt zich over die oude spullen en Georg, puttend uit zijn verleden, lijkt zijn innerlijke rust te hervinden. Bilkau laat het paar berusten in hun lot. Het is een verzoenend slot, dat niet echt kan overtuigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden