BoekrecensieKort

Monumentje voor een van de grootste koks van Nederland

Cas Spijkers zou de eerste Nederlandse kok worden die drie Michelinsterren ging halen. Dat was in de jaren tachtig van de vorige eeuw, de hoogtijdagen van zijn restaurant De Swaen in Oisterwijk. Zover kwam het (net) niet: de Swaen bleef steken op twee.

Daarna zette de neergang in. De geldschieter van De Swaen, een meubelfabriek in Oisterwijk, ging failliet; financiële problemen stapelden zich op. Spijkers ging commercieel: hij werd een bekende tv-kok (waar hij tot afgrijzen van zijn vakgenoten met zakjes en pakjes kookte) en ontwikkelde een eigen productenlijn. Met het restaurant ging het bergaf: De Swaen verloor zijn sterren, in 1999 trok Spijkers de deur achter zich dicht.

Een roemloos einde voor een grote kok. Maar de betekenis van Spijkers gaat verder dan zijn restaurant, schrijft Reinold Vugs in Bon Chef!. De geboren Brabander leidde een generatie topkoks op. In 2007 was hij medeoprichter van de Cas Spijkers Academie, die nog steeds bestaat.

Spijkers overleed in 2011 op 65-jarige leeftijd. In kranten verscheen zijn afscheidsgroet, die hij afsloot met het woord dat hem onsterfelijk heeft gemaakt: ‘Voilà.’ Bon Chef! is een monumentje voor een van de grootste koks van Nederland. Omdat hij het verdient.

Reinold Vugs: Bon Chef! – De Swaen van Cas Spijkers. Reinold Vugs; € 24,99.

null Beeld Reinold Vugs
Beeld Reinold Vugs
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden