Monsterfilm Cloverfield: New York mag weer verwoest worden

In de film Cloverfield, donderdag in première in Nederland, wordt New York geteisterd door een monster. Ruim zes jaar na de aanslagen van 11 september mag New York van Hollywood weer verwoest worden.

Van onze verslaggever

Die campagne is niet de enige reden dat Cloverfield (recensie) associaties oproept met The Blair Witch Project, de horrorfilm uit 1999 over een groep jongeren die in een bos op zoek gaat naar een legendarische heks. Beide films zijn ook gemaakt in de stijl van een amateurvideo, alsof een van de acteurs voortdurend een camera draagt, met de bekende schokkerige beelden tot gevolg.

Geheim project
Over Cloverfield was lang niet meer bekend dan dat het een geheim project was van J.J. Abrams, de man achter onder meer de succesvolle tv-serie Lost, over een groep overlevenden van een vliegramp die vast komt te zitten op een afgelegen eiland. In een eerste trailer, die medio vorig jaar werd vertoond voorafgaand aan de film Transformers, werd zelfs de titel van de film niet vermeld. Aan het eind van de clip stond alleen de naam van Abrams en 1-18-08, 18 januari 2008, de datum waarop de film is uitgebracht.

De virale online campagne – de cryptische website EthanHaasWasRight zou er ook iets mee te maken hebben - werd gretig opgepikt door internetters. Dat hoeft nog niet te betekenen dat het publiek ook naar de bioscoop gaat voor de film, maar bij Cloverfield is dat wel zo. De film haalde in het openingsweekeinde in de VS 41 miljoen dollar op – het hoogste bedrag tot nog toe in de maand januari.

In de film viert een groep twintigers een feestje. Tot het verstoord wordt door een 'ding', het monster. Op het dak van hun flat zien zij gebouwen in brand staan. Eenmaal op straat, komt het hoofd van het Vrijheidsbeeld voorbij rollen.

Onthoofde vrijheidsbeeld
Opgeblazen gebouwen in New York, grote menigten in paniek op straat, en een reclameposter waarop het onthoofde Vrijheidsbeeld prijkt; het doet onherroepelijk denken aan de beelden van 11 september 2001.

New York is in de filmgeschiedenis al zo vaak verwoest en geteisterd door monsters of buitenaardse wezens, van King Kong via Independence Day tot Armageddon. Maar na 11-9 waren dit soort rampenfilms, hoe onwaarschijnlijk ook, te dicht bij huis gekomen.

Inmiddels kan het volgens Hollywood blijkbaar weer (ook in I Am Legend heeft New York het zwaar te verduren).

Exploitatie
Daar is niet iedereen het mee eens. De makers van Cloverfield wordt exploitatie van het leed van 11 september verweten. Een nabestaande protesteerde bij de tv-zender FOX News tegen de film, en mede naar aanleiding daarvan is online een discussie ontstaan.

Ook enkele Amerikaanse filmrecensenten vinden dat Cloverfield te goedkoop inspeelt op de traumatische dag. Moeten de verschrikkingen van 11-9 echt worden herverpakt en gepresenteerd als een ritje in een pretpark, vraagt Stephanie Zacharek zich af in het online tijdschrift Salon.

Recensie op Cinema.nl: Schokkerige nep-amateurvideo

Een vroege reclameposter voor Cloverfield, zonder titel. Beeld
Een vroege reclameposter voor Cloverfield, zonder titel.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden