Mondriaanreproducties van groot formaat

 

Met een streng portretje uit 1867 van de vader van de kunstenaar, de tekenleraar Pieter Chr. Mondriaan, opent Piet Mondriaan - Leven en werk. Een koffietafelboek met 240 kleurenreproducties op groot formaat van Mondriaans belangrijkste schilderijen (tot en met Victory Boogie Woogie uit 1944), aangevuld met persoonlijke documenten, portretfoto's, impressies van de ateliers in Parijs en New York, en afbeeldingen van favoriete platen uit zijn jazzcollectie .

De toelichtende teksten en essays, deels overgenomen uit eerdere publicaties, zijn van de Mondriaan-kenners Marty Bax, Marjory Degen, Katjuscha Otte, Ingelies Vermeulen en Robert P. Welsh.

Oeuvre-overzicht

Voor Welsh reserveert samensteller Cees W. de Jong een speciaal woord van dank in zijn voorwoord. De Amerikaanse Mondriaan-kenner legde een grote verzameling documenten en archivalia aan over de beginjaren van de schilder en publiceerde in 1997, samen met Joop Joosten, de 1.200 pagina's tellende Catalogue Raisonné van Mondriaan.

De verwerving na Welsh' overlijden van diens Mondriaan-archief door het Rijksbureau Kunsthistorische Documentatie, bracht De Jong op de gedachte dat er naast de wetenschappelijke catalogus een tweede oeuvreoverzicht moest komen. Nu in een toegankelijke opmaak en gericht op een breed publiek.

In compleetheid doet deze publieksuitgave niet onder voor de wetenschappelijke editie. Na de kleurenafbeeldingen wordt in 1.100 zwart-witminiaturen nog eens het totale oeuvre chronologisch op een rij gezet, vanaf het bescheiden Bos met beek uit 1888 tot, opnieuw, de swingende Victory Boogie Woogie - die zelfs op postzegelformaat niet stuk is te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden