Mondriaan Stichting: te weinig discussie over kunst

In Nederland wordt nauwelijks gediscussieerd over kunst. 'En als er zich een debat aftekent, mengen de kunstmusea zich daar al helemaal niet in.' Dat stelt Gitta Luiten, directeur van de Mondriaan Stichting....

Museumdirecteuren maken zich in het openbaar te weinig kenbaar, zei Luiten gisteren in haar nieuwjaarsspeech. En dat terwijl er volgens haar onderwerpen genoeg zijn waarover ze zich zouden moeten uitspreken: 'van internationalisering tot alternatiever financiering, van het museum als kenniscentrum tot de ervaringseconomie'.

De Mondriaan Stichting is een van de grootste verleners van subsidie op kunstgebied. Jaarlijks geeft de stichting 15 tot 20 miljoen euro uit aan onder andere musea, galeries, kunstenaarsinitiatieven en tijdschrijften.

Luiten sprak haar reden uit in het Stedelijk Museum, tijdens de nieuwjaarsborrel georganiseerd door de Mondriaan Stichting, het Instituut Collectie Nederland en het Stedelijk Museum. Directe aanleidingen voor haar uitspraak waren twee onderzoeken, van Museum Jan Cunen in Oss en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, naar het belang van kunsteducatie. Onderzoeken waarover binnen de museumwereld weinig gedebatteerd werd. Terwijl veel Nederlandse musea graag meer aandacht willen besteden aan educatie heeft, volgens Luiten, 'het gros van hen geen scherpe strategie over het hoe, waarom en vooral voor wie van kunsteducatie'.

Oorzaak van dit gebrek, vertelde Luiten, refererend aan het rapport van Museum Boijmans Van Beuningen, was dat veel musea eigenlijk niet weten wie hun publiek is. 'Als een museum dat niet weet, snap ik dat het met die educatie ook niet zo wil vlotten.'

Volgens de directeur van de Mondriaan Stichting is de oplossing: 'Ken uw publiek!'. Weten wie de bezoekers zijn en met welke kennis ze het museum binnenkomen, zal de musea vergemakkelijken hun informatie over te dragen. Wat uiteindelijk de bezoeker, het museum en de kunst zelf ten goede zal komen, meent zij.

Britney Spears

laat huwelijk

snel ontbinden

ANP

LOS ANGELES

Popdiva Britney Spears laat haar zaterdag gesloten huwelijk met jeugdvriend Jason Allen Alexander ontbinden. Het in Las Vegas voltrokken huwelijk was een uit de hand gelopen grap 'en zal na vandaag historie zijn', aldus een zegsman van Jive Record, het label van Spears, op de website van het Amerikaanse weekblad People.

In het weekeinde bleek dat het huwelijk van Spears geen blijvertje was. Vrienden van de zangeres zeiden al dat Britney weer snel een 'bachelorette' zou zijn.

Volgens de internetuitgaven van de Las Vegas Review-Journal en People Magazine werd het huwelijk gesloten in de Kleine Witte Trouwkapel in Las Vegas. Spears droeg volgens aanwezigen een spijkerbroek en een baseballpet en werd begeleid door een piccolo. Zowel Spears als Alexander, een jeugdvriend uit Kentwood (Louisiana), is 22 jaar oud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.