Mondriaan Stichting en Fonds BKVB in fusiegesprek

De Mondriaan Stichting en het Fonds BKVB gaan waarschijnlijk fuseren. Begin 2011 valt daarover de definitieve beslissing. Gitta Luiten, directeur van de Mondriaan Stichting, zegt dat een fusie niet tot doel heeft te bezuinigen; het aanvragen van subsidie moet eenvoudiger.

Van onze verslaggever

De Mondriaan Stichting subsidieert instellingen in de culturele sector, het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst en individuele kunstenaars. Volgens Luiten verandert de kunstwereld: kunstenaars en instellingen werken bij projecten meer samen en moeten elk een subsidie vragen bij een andere instelling: ‘twee aanvragen voor hetzelfde project’.

De dreigende bezuinigingen van een mogelijk rechts kabinet hebben bij de besprekingen geen rol gespeeld, zegt zij. De besprekingen begonnen al ‘ver voor de verkiezingen’. Luiten: ‘de Raad voor Cultuur heeft al drie jaar geleden gezegd: kijk daar eens naar.’ De twee grote cultuurfondsen verdelen geld van het ministerie van OCW: de Mondriaan Stichting 18 miljoen euro per jaar, het Fonds BKVB 23 miljoen.

De besturen van beide fondsen hebben de directeuren opdracht gegeven de voor- en nadelen van een fusie op een rij te zetten. Ze zullen begin 2011 beslissen. Hoewel het mogelijk is dat de besturen betere samenwerking genoeg vinden, is een daadwerkelijk samengaan van de twee organisaties de beoogde optie. Volgens Luiten betekent dat slechts het samenvoegen van personeel. De twee fondsen komen dan bij elkaar, ‘maar daarbinnen blijven verschillende regelingen’.

Lex ter Braak, directeur van het Fonds BKVB, zegt ook dat de activiteiten van de twee steeds meer ‘in elkaars verlengde liggen’, door de samenwerking van kunstenaars en instellingen. ‘Het onderscheid was in het verleden volstrekt helder, nu niet meer. Beide fondsen stimuleren de ontwikkeling van nieuw werk, de promotie van Nederlandse kunst en kunstenaars in het buitenland en het vergroten van het maatschappelijk draagvlak voor kunst.’

Hij vindt het nog te vroeg te spreken over hoe een nieuw, gefuseerd cultuurfonds eruit zal zien: ‘we hebben nog maar net gehoord dat we zwanger zijn.’ Hij ziet wel mogelijkheden om geld ‘intelligenter uit te geven’, maar de inzet is per se niet om met minder geld van OCW toe te kunnen. Ter Braak: ‘Misschien hebben we minder overhead, maar het geld dat dan overblijft, kan ook worden ingezet voor de kunst en de kunstenaars.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden