Mondharmonica-legende Toots Thielemans zaterdag begraven

De Belgische jazzmuzikant en componist Toots Thielemans wordt zaterdag begraven in Terhulpen, zijn woonplaats ten zuidoosten van Brussel. De uitvaartplechtigheid in de kerk begint om 11.00 uur. De wereldberoemde mondharmonicaspeler overleed maandag op 94-jarige leeftijd in een Belgisch ziekenhuis.

Redactie
Toots Thielemans in 2009. Beeld anp
Toots Thielemans in 2009.Beeld anp

Thielemans overleed in zijn slaap in het ziekenhuis, waar hij vorige maand na een val was opgenomen. Manager Veerle Van de Poel zei dat er geen complicaties waren opgetreden. 'Hij is overleden door ouderdom, zijn lichaam was gewoon op.'

In 2014 stopte Thielemans met zijn muzikale carrière. De muzikant voelde zich niet sterk genoeg meer om een volledig concert te spelen. Thielemans zei toen herinnerd te willen worden als het 'ketje (straatjongen, red.) uit Brussel dat uitgroeide tot een wereldburger'.

Lees ook

Toots Thielemans is de grootste woordeloze dichter van het heelal, schreef John Schoorl in 2013. Hij speelde met de groten der aarde maar werd er uiteindelijk zelf ook één. Noem het woord mondharmonica en iedereen denkt meteen aan Toots Thielemans.


'Toots'

Jean Baptiste Frédéric Isidor Thielemans komt uit de Brusselse volkswijk Marollen. Zijn artiestennaam Toots is een verwijzing naar de muzikanten Toots Mondello en Toots Caramata.

Thielemans leerde al op zijn derde accordeon spelen. Hij begon in de jaren 30 mondharmonica te spelen om zijn longen te trainen, omdat hij last had van astma. In de Tweede Wereldoorlog raakte de autodidact in de ban van jazz, waarbij gitarist Django Reinhardt zijn eerste grote voorbeeld was. Na de oorlog ging hij op Europese tournee met Benny Goodman. Hierdoor maakte hij in 1950 een internationale doorbraak.

De befaamde en virtuoze Thielemans speelde met de grootste jazzmuzikanten, zoals Miles Davis, Chet Baker, Charlie Parker, Ella Fitzgerald, Peggy Lee en Billy Joel. In Nederland is Thielemans onder meer bekend van de muziek in de film Turks Fruit en de begintune van televisiereeks Baantjer.

In 1964 kocht de Belg een huis in de Verenigde Staten en vanaf dat moment woonde hij daar ook het grootste deel van de tijd. Hij behield een groot huis in Brussel. Door die combinatie werd hij ook wel een 'Vlamerikaan' genoemd. De Belgische koning bekroonde Toots in 2001 tot baron.

Toots Thielemans in 2013. Beeld anp
Toots Thielemans in 2013.Beeld anp

'Warme persoonlijkheid'

In België wordt gerouwd om het overlijden van Thielemans. De Belgische premier Charles Michel bracht 'hulde aan een groot artiest en een warme persoonlijkheid'. 'Rust zacht Toots. Sterkte voor familie en vrienden.'

Minister van Justitie Koen Geens: 'De grootste jazzmuzikant van ons land ooit, een groots mens, die wel eeuwig leek, wordt nu ook écht legende.' Vicepremier Kris Peeters: 'Het grote jazzorkest in the sky is nu compleet. Zijn leven was tijdelijk, zijn muziek voor de eeuwigheid. Rust in vrede.'

'Jazz is in rouw. Wij ook', aldus de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur. De Belgische hoofdstad brengt een eerbetoon aan de ereburger van Brussel: om 18.00 uur worden nummers van Thielemans ten gehore gebracht op de Grote Markt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden