‘MON gaat niet alleen over religie’

De vergunningen voor de huidige moslimomroepen worden niet verlengd wegens wanbeheer. De nieuwe omroep MON van Radi Suudi loopt zich warm in het spoor van kerkgenootschappen.

Met omroep Zenit lukte het Radi Suudi dit voorjaar niet om het publieke bestel in te komen. Zenit had minder dan 25 duizend leden geworven, terwijl minimaal 50 duizend leden vereist waren. Nu is Suudi terug met de Moslim Omroep Nederland (MON).

Met MON hoopt hij van het Commissariaat voor de Media een speciale vergunning voor kerkgenootschappen te krijgen. De huidige twee moslimomroepen, de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) en de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO), komen door wanbeleid niet in aanmerking voor verlenging.

U dacht als het linksom niet lukt, dan maar rechtsom?
‘Een paar weken geleden ben ik benaderd door een aantal Marokkaanse en Surinaamse islamitische organisaties. Vanwege mijn ervaring met Zenit kwamen ze bij mij terecht.

‘Ik heb toegezegd onder twee voorwaarden. Ik wilde niet voor de voeten worden gelopen door bestuurders, zoals bij NMO en NIO is gebeurd. Daar hebben ze mee ingestemd. Bovendien zien ze de noodzaak van de omroep in door de opkomst van Wilders en de polarisering in de samenleving.

‘De andere voorwaarde was dat de omroep niet alleen programma’s over religie gaat maken, maar ook over maatschappelijke en culturele ontwikkelingen vanuit het perspectief van moslims. Dat soort programma’s wordt nu niet gemaakt. De EO en KRO zijn daar niet voor opgericht. En de NPS wil onafhankelijk blijven.

‘Op dat punt lijkt MON op Zenit. We willen de pluriformiteit van de Nederlandse samenleving laten zien als tegengeluid voor het monoculturele beeld dat andere partijen voor ogen hebben. ’

Multicultureel dus?
‘Het maakt mij niet uit hoe je het noemt. Nederland is gewoon multicultureel. Dat is de werkelijkheid en dat moet je zichtbaar maken. Grote groepen willen dat liever niet zien. Die kijken straks naar WNL en PowNed. Daar moet ik weer niets van hebben.

‘Ik hoop op deze manier de basis te kunnen leggen voor een ledenomroep als Zenit. Het duurt twee tot drie jaar om mensen te werven voor zo’n omroep. Dat lukt alleen als we concrete programma’s gaan maken met herkenbare presentatoren. Dan kunnen we over vijf jaar zeggen: dit is waarvoor wij staan.’

Lastig met 65 uur televisie per jaar.
‘Dat is inderdaad marginaal in vergelijking met ledenomroepen. We willen een of twee programma’s maken die zo’n 200- tot 300 duizend mensen bereiken. Dat zijn geen kijkcijferkanonnen, maar hopelijk voldoende om de aandacht te trekken.’

En u wordt de directeur?
‘Ik wil zelf graag programma’s maken. Dat gaat moeilijk samen met een functie als directeur. Ik ben tijdelijk voorzitter van het bestuur.

‘Een van mijn taken is wel om de nieuwe directeur aan te nemen. We zoeken nog capabele mensen, ook voor het bestuur. Want als we de vergunning krijgen, ontvangen we toch 7 miljoen euro per jaar. Dan moet de onafhankelijkheid van de bestuurders gewaarborgd zijn.’

Radi Suudi (Joost van den Broek/ de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden