Momumentenzorg stemt in met plan voor kasteel van Gunnar Daan

De Rijksdienst Monumentenzorg heeft toegestemd in het omstreden uitbreidingsplan van museum/kasteel Het Nijenhuis in Wijhe. Ook het Overijsselse welstandstoezicht Het Oversticht is akkoord....

ANP

ANP

WIJHE

De Nederlandse Kastelenstichting heeft eveneens bezwaren tegen het plan, maar is niet pertinent tegen. Het laatste woord is nu aan de monumentencommissie van de gemeente Wijhe, die naar verwachting op 1 april een beslissing neemt. Het nieuwbouwplan voorziet in de aanleg van een ovaalvormige, ondergrondse expositieruimte aan de achterzijde van het kasteel. Bovengronds zal de nieuwe tentoonstellingszaal zich manifesteren als een glooiend terras.

De nieuwbouw beslaat een oppervlakte van zeshonderd vierkante meter en wordt toegevoegd aan de reeds bestaande tentoonstellingsruimte in het kasteel en de bijbehorende bouwhuizen. De ondergrondse tentoonstellingsruimte wordt toegankelijk gemaakt via een paviljoen met een koperen koepel. Een brug over de slotgracht, tussen kasteel en paviljoen, vormt de verbinding tussen oud- en nieuwbouw. Afhankelijk van de behandeling van te verwachten bezwaarschriften start nog dit jaar de uitbreiding.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden