Momo steelt in snelle regie de tijd terug van Grijze Man

JEUGDTHEATER Een etmaal duurt 86.400 seconden, een jaar heeft er 31.536.000. Bespaar daar wat seconden van en je winst loopt ongelooflijk snel op....

Jowi Schmitz

Momo en de tijdspaarders van de Duitse schrijver Michael Ende bevat een glashelder oordeel over de gehaaste maatschappij, omlijst met filosofische verkenningen. Juist die filosofieën maken een toneelbewerking lastig, maar regisseur Monique Corvers van Het Filiaal heeft zich daarvan niets aangetrokken. Gelukkig maar, want het eindresultaat mag er zijn.

Het meisje Momo gaat de tijd van de Grijze Mannen terugstelen, wat meer dan één spannende achtervolging oplevert. Het toneel is bijna kaal, maar lijkt dankzij de belichting van Claus den Hartog toch steeds nieuwe prachtige ruimten te bevatten.

Wel wringt het oorspronkelijke rustiger tempo van het verhaal hier en daar met de snelheid van de regie. Bovendien is het acteerwerk matig. Meestal mogen Filiaalacteurs hun verhaal gewoon vertellen, nu moeten ze alsmaar ingeleefd acteren en dan blijkt hoe moeilijk dat is. Dankzij de korte scènes wordt het nooit tenenkrommend, maar meeslepend is anders.

Waarschijnlijk maakt het bij deze voorstelling nogal wat uit of de kijker het boek heeft gelezen. Wie het boek las, neigt naar drie sterren, want ondanks de knappe regie schrijnt het schrappen van de delicate zijlijnen. Anderzijds zal degene die het boek niet kent zijn vrienden aanraden vooral te gaan kijken. Een spannend verhaal in combinatie met een belangwekkende boodschap, daar houden kinderen en hun ouders van.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden