BoekenOmslag

Moldaviet voor grensoverschrijdende reeks

Monumentaal ontwerp maakt kleine boekjes groot.

Erik van den Berg
null Beeld Barends & Pijnappel
Beeld Barends & Pijnappel

Moldaviet is een zeldzaam gesteente, te vinden in het stroomgebied van de Moldau in Tsjechië. Het is een zogeheten tektiet, ontstaan door een immense meteorietinslag 15 miljoen jaar geleden. Door de energie die daarbij vrijkwam (naar schatting 1,8 miljoen maal de atoombom op Hiroshima), werden zand en aarde glasachtig groen versteend – vandaar ook de bijnaam bouteillesteen.

Onder natuurgenezers geldt moldaviet als amulet. De steen bevordert de vruchtbaarheid en werkt bevrijdend in spirituele zin, volgens onder andere edelstenenenmineralen.nl: ‘Moldaviet helpt om onbegrensd te denken en stimuleert creatieve ideeën en oplossingen.’

Dat komt goed uit, want Moldaviet is ook de naam van een grensoverschrijdende reeks van uitgeverij Voetnoot, gewijd aan ‘de mooiste korte verhalen uit de Tsjechische literatuur’. De om zijn vormgeving geroemde uitgeverij werd in 1986 opgericht door vertaler Anneke Pijnappel en ontwerper Henrik Barends en is sinds 1996 gevestigd in Antwerpen (door beiden steevast ‘Ontwerpen’ genoemd).

null Beeld Barends & Pijnappel
Beeld Barends & Pijnappel

Een belangrijk deel van het Voetnoot-fonds bestaat uit fotoboeken (waaronder de reeks Holland zonder haast), met literaire reeksen op zakformaat als tweede specialiteit. In 2003 begon Voetnoot de reeks Perlouses (‘pareltjes’), gewijd aan ‘kleinoden met grote luister’ uit de Franse literatuur. In de reeks verschenen 24 titels van auteurs als Duras, De Sade en Houellebecq.

In 2007 volgde de naar de Perlouses gemodelleerde Moldaviet-reeks, in hetzelfde formaat ‘voor trein en vliegtuig’. Tot dusver verschenen 28 delen, die werk bieden van nieuwkomers en van gevestigde namen als Karel Čapek, Josef Skvorecky en Bohumil Hrabal. Ze worden geselecteerd door vooraanstaande vertalers die ook de redactie over de reeks voeren.

null Beeld Barends & Pijnappel
Beeld Barends & Pijnappel

Het uniforme ontwerp combineert blauw, wit en rood: ‘Naar de kleuren van de Nederlandse en de Tsjechische vlag.’ Ondanks hun bescheiden afmetingen maken de Moldavietjes een onverwoestbare indruk, mede dankzij het uit de kluiten gewassen cijfer op elk omslag.

null Beeld Barends & Pijnappel
Beeld Barends & Pijnappel

Henrik Barends geeft niet alles prijs: de oorsprong van het kapitale, door Voetnoot gemodificeerde lettertype op het omslag moet geheim blijven. ‘De oorspronkelijke letter was vet en vierkant. Wij hebben haar geheel naar onze hand gezet en we verbeteren en gebruiken haar al 35 jaar.’

Moldaviet-reeks, 28 delen. Ontwerp Barends & Pijnappel. Uitgeverij Voetnoot; van € 7,50 tot € 14.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden