Mohannad en Layla, een bijzondere reis en slecht nieuws voor voetbalhaters

Beeld Marcel van den Bergh

Aan de Nederrijn

Je kunt kundig en neutraal verslaggeven wat je wilt - en we doen het graag, daar niet van - maar niets kan op tegen een echte menselijke connectie met een onderwerp. Neem Mohannad, de Syrische Palestijn die we volgen vanaf zijn begin in de Nederlandse asielopvang, in Heumensoord. Ik heb die man in mijn hart gesloten, en het vergaat veel lezers zo, vernemen we.

Er waren hier al lezers ter redactie om handwerkspullen te brengen voor zijn vrouw Layla, omdat ze hadden gelezen dat ze op zoek was naar materiaal. Onze verslaggevers Anneke Stoffelen en Jeroen Visser beschrijven hoe Mohannad en zijn gezin hun komst naar Nederland ervaren, hoe ze steeds worden verplaatst en zich Nederland eigen maken. Wij hebben de afleveringen mooi bij elkaar gezet in een scroll-verhaal op volkskrant.nl/kijkverder.

Ik weet als vaste lezer inmiddels dat Mohannad even in zijn eentje naar de waterkant gaat als hij in spanning zit. In de mooie aflevering van deze week heeft hij daar veel reden voor: het uur u van de asielaanvraag is eindelijk gekomen en het lijkt mis te gaan. Zondagochtend vroeg fietst hij naar de Nederrijn om uren over het water te staren. Stoffelen en Visser beschrijven het geserreerd maar met precies de juiste details. De foto's van Marcel van den Bergh doen de rest. Leest u het vooral terug: een ontroerend verhaal.

Rob Vreeken

Een paar maanden geleden kwam een ambassadeur naar de krant om kennis te maken. Nu probeer ik doorgaans niet te veel tijd te vermorsen in het diplomatieke circuit, maar dit was belangrijk: onze verslaggever Rob Vreeken, die met chef buitenland Alex Burghoorn bij het gesprek was, had een visum aangevraagd om uitgebreid rond te kijken in Saoedi-Arabië, een land dat doorgaans gesloten als een oester is.

De ambassadeur klonk een stuk relaxter dan ik had verwacht. Maar zou Rob daar echt vrij mogen rondkijken? Ik had er een hard hoofd in. Rob is echter een zeer ervaren buitenlandjournalist en slaagde er ter plekke in alles te doen wat hij zich had voorgenomen, ook als dat de autoriteiten minder goed uitkwam.

Het resultaat kunt u vandaag lezen in een bijzondere special, de eerste Vonk-bijlage die geheel door één man is volgeschreven. Dat is geen straf. Want toen ik twintig jaar geleden begon bij de buitenlandredactie van de Volkskrant was Rob Vreeken al een specialist in lichtvoetige artikelen over zwaarwichtige onderwerpen. Zo schrijft hij nog steeds: uitstekend geïnformeerd maar met humor. De eindredacteur naast me, Marianne Boissevain zaliger, haalde destijds streng de helft van zijn grappen weg. Ik hoop dat ze dat bij Vonk niet hebben gedaan.

EK zonder Oranje

Voor de lezers die afkerig van sport zijn (ze mailen me regelmatig) is het waarschijnlijk genieten dat de straten bij deze EK niet oranje kleuren. Dankzij het geklungel van de KNVB voor één toernooi verlost van de Nederlandse zelfoverschatting, het wij-gevoel en de autoritaire groepsdruk waar Arnon Grunberg altijd zo lekker tegen tekeer gaat.

Maar niet te vroeg gejuicht: thuis kwam mijn voetbalhatende vrouw er tot haar teleurstelling achter dat de jongens in het gezin de komende maand toch heel veel naar een groen scherm met primitieve geluiden gaan kijken. En ook de krant heeft er zin in.

Willem Vissers beschreef vrijdag waarom het juist onbekommerd genieten is zonder gezeur over de teen van Sneijder of de keuze tussen Van Persie en Huntelaar. Bij wijze van aftrap presenteerden we een bijlage waarin we uitsluitend de finalisten van 10 juli aanstaande belichtten: België en Duitsland. Radicale keuze, leuke verhalen, je zult zien dat we er volkomen naast blijken te zitten. 'Dat toernooi duurt eindeloos, tegen die tijd zijn ze het allang vergeten', stelde chef sport Mark Misérus me gerust.

Voetbal is leuker als je voor een van de partijen bent, leg ik altijd aan mijn vrouw uit. Dus biedt de Volkskrant Oranjewezen hulp: elke dag zullen de Betrouwbare Mannetjes kort beschrijven voor wie we vanavond moeten zijn, en waarom. U kunt ook kiezen voor één favoriet, een ersatz-Oranje. Maak dan de onlinetest op volkskrant.nl/kijkverder. Een soort stemwijzer voor EK-kijkers, en dan vermakelijk. Ik bleek - net als NRC-collega Vandermeersch - uit te komen op België.

p.remarque@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden