MOGEN WIJ DE 06 VAN MARISKA?

Deze week begon de nieuwe talkshow Pauw & Witteman, elke werkdag om 23 uur. ‘Mijn bioritme zal een radicale wijziging ondergaan....

VRIJDAG 1 SEPTEMBER

De week eindigt in mineur. De proefuitzending die we donderdagavond opnamen om vooral de techniek te testen was niet minder dan een ramp. Werkelijk alles ging mis, in het bijzonder de poging van de airco om de temperatuur te laten zakken. Het fraaie decor van ons programma bestaat uit een mozaïek van videoschermen waarop de skyline van een wereldstad is te zien. Maar elk van die schermen maakt warmte vrij die, complotterend met een paar lichtbakken, de temperatuur tot tropische hitte bracht.

Intussen faalde ook de rest van de techniek. De ondersteunende fragmenten waren niet op tijd klaar of vervormden op de schermen tot een vaag mengsel van kleuren dat nog het meest aan impressionistische aquarellen deed denken.

Vandaag, na een slapeloze nacht, evalueerden we de catastrofe. Er was gelukkig te weinig tijd om de band terug te kijken. Iedereen die verantwoordelijk is voor de techniek belooft dat het maandag, voor de eerste uitzending, goed zal komen. Ook met de airco. Ik geloof er niets van maar de altijd optimistische eindredacteur, Herman Meijer, wijt dat aan een karakterzwakte mijnerzijds. Zou kunnen.

ZONDAG 3 SEPTEMBER

De postbode brengt een cadeautje: de laatste cd box met cantates van Bach, uitgevoerd door het ensemble van de onvolprezen Ton Koopman. Moeten we hem eigenlijk niet uitnodigen? Of is een gesprek over oude muziek te elitair? Ik zal met dit soort namen nog maar even wachten.

De eindredacteur meldt met enige trots de ‘line up’ van ons programma voor de komende week. Dat ziet er inderdaad goed uit. De gastenredactie heeft hard gewerkt voor het realiseren van een vliegende start. De redactie bestaat uit twintig enthousiaste jonge mannen en vrouwen die zich al identificeren met het programma voordat er één aflevering is uitgezonden. De hoge verwachtingen die men van ons heeft, zorgen voor een gezonde spanning. Herman Meijer vraagt of ik over een winterjas beschik. Mannen in witte pakken blijken op het dak de airco zo drastisch te hebben gerepareerd dat bederfelijk voedsel gemakkelijk enige weken in de studio kan worden bewaard. Ook alle andere technische mankementen zijn verholpen, de bittere smaak van de technische pilot is weggespoeld. We gaan er tegen aan! Charles Groenhuysen mailt uit Washington met de vraag wanneer hij zal debuteren als ‘side-kick.’ Hij en Adriaan van Dis komen met enige regelmaat langs om als buitengast mee te debatteren.

In het weekeinde worden de presentatoren zo veel mogelijk met rust gelaten. Vijf avonden tot 24.00 uur werken is een zware belasting, mijn bioritme zal een radicale wijziging ondergaan. Ik was gewend om 6.30 op te staan en moet mezelf dwingen voortaan nog een aantal uren in bed te blijven terwijl ik aan uitslapen juist een hekel heb, verloren tijd. Al deze zaken bespreek ik ’s avonds tijdens een etentje in de stad met de achterban. Mijn kinderen en mijn levensgezellin moeten wennen aan het idee dat ik uitkijk naar een interview met Mariska Hulscher, een bekende presentatrice van de commerciële omroep die op voet van oorlog verkeert met de roddelpers. Ik hoor mezelf zeggen dat er met iedereen een goed gesprek te voeren is, wanneer je maar de juiste invalshoek kiest.

MAANDAG 4 SEPTEMBER

De stemming na afloop van de eerste uitzending laat zich het beste omschrijven als ‘gematigd optimistisch’. Zo menen de directeuren van de omroepen die het programma in eensgezinde samenwerking maken (Vara-NPS) dat we sinds de pilot een reuze sprong voorwaarts hebben gemaakt. Kunst, zelfs als we vanavond het testbeeld hadden uitgezonden zou dat nog een enorme verbetering zijn geweest. De hele dag zijn we gebeld door krantenredacties en radiostations met vragen over Mariska Hulscher. Met verbazing constateren de collega’s dat de ‘zelfbenoemde intellectuelen’ Pauw en Witteman (AD) zich aan dit onbenullige onderwerp vergrijpen. Ook kranten die het liefdesleven van Hans Wiegel of Katja Schuurman op de cover van hun weekendbijlage plaatsen, verbazen zich over onze gastenkeuze. Als ik columnist was zou ik schrijven: tja.

DINSDAG 5 SEPTEMBER

Deze dag stond in het teken van Gretta Duisenberg, centrale gast in de tweede uitzending. Ik heb grote bewondering voor de gepassioneerde strijd die zij voert voor de rechten van het Palestijnse volk maar ik praat liever met haar over muziek dan over het Midden Oosten en geloof me, dat is geen houding die voortkomt uit seksisme. Bijna in alle opzichten is mevrouw Duisenberg een charmante en intelligente vrouw maar de Palestijnse zaak heeft haar zo in beslag genomen dat ze geen ruimte heeft voor nuances in haar betoog. Wie niet aan haar kant staat, en dat geld ook voor tv presentatoren, is een potentiële vijand. Het viel niet mee gasten te vinden die met haar aan tafel willen debatteren en de dapperen die daar wel toe bereid zijn, worden door haar afgewezen. Met Frits Barend, die publiekelijk de politiek van Israël verdedigt, wil ze niet in gesprek. We zijn met een aantal van haar voorwaarden akkoord gegaan omdat we haar als eerste hadden uitgenodigd en kozen neutrale tafelgasten. Helaas voor haar kregen we een artikel gefaxt dat morgen in de Nieuwe Revu verschijnt, waarin ze onhandige uitspraken doet. Het is een reisverslag van een redactrice die met de weduwe en haar gezelschap was meegegaan naar Libanon en duidelijk niet van mevrouw Duisenberg was gaan houden. Maar dat doet niet terzake. Als ze werkelijk in de nabijheid van een verslaggeefster heeft gezegd dat ‘Israëli’s altijd liegen’, dat je dat wel kan zien en dat het schoften zijn, is ze niet de aangewezen pleitbezorger voor de Palestijnse zaak in Nederland. Haar reputatie van flapuit maakt het niet gemakkelijk haar te geloven als ze het artikel als ‘onzin’ bestempelt. Deze kwestie en haar boosheid daarover hebben tijdens de uitzending een negatieve impact op de andere gasten waardoor het allemaal niet gaat zoals het moet. Eerder vanavond waren Jeroen en ik te gast bij de sympathieke collega’s van De Wereld Draait Door. We hebben bewondering voor de souplesse waarmee Matthijs van Nieuwkerk omgaat met de taal en met de gasten maar een gesprek met een politicus, in dit geval André Rouvoet, over zijn partijprogramma valt eigenlijk buiten de charmante formule.

WOENSDAG 6 SEPTEMBER

Een voorzichtige analyse van de kijkcijfers leert dat ons programma het goed doet. Over de eerste drie dagen keken er tegen middernacht nog gemiddeld 700 duizend mensen en dat is ver boven de toch al hoog gespannen verwachtingen. De redactie en in het bijzonder eindredacteur Herman Meijer verdienen daarvoor alle lof.

Hoe bevalt je nieuwe leven? Goede vraag, afkomstig van mijn jongste zoon die met hoge cijfers geslaagd is voor zijn HBO aan de Hoge School der Kunsten. Volgende week wordt zijn diploma uitgereikt op een tijdstip dat dicht tegen de uitzending ligt. Als dat zo blijft kan ik er dus niet bij zijn. Dat doet pijn. Zo zijn er meer consequenties verbonden aan mijn baan die op gespannen voet staan met een evenwichtig privé-leven. Alleen zorgvuldig overleg met degenen die voor mij belangrijk zijn, kan brokken voorkomen. Ik span me daarvoor in met de hulp van mijn levensgezellin. Muziek blijft altijd het juiste gereedschap om de geest rein te houden. De kleine missen van Bach doen hun werk.

DONDERDAG 7 SEPTEMBER

Vanochtend ontvingen we een ansichtkaart van Andries Knevel en Tijs van den Brink, de EO presentatoren die ons om omroeppolitieke redenen tijdens de winterstop vervangen. De tekst luidt: ‘Beste Paul en Jeroen. Heel veel succes, plezier, kijkers, linkse politici (doen wij de rechtse), nacht (ochtend)rust etc. Mogen wij de 06 van Mariska?’ Aardige mannen en bevlogen programmamakers. Misschien vindt de zendercoördinator volgend jaar ergens anders in het zendschema van de drie publieke netten een plekje om hun ambities te verwezenlijken.

Met de leiding van de Vara, die natuurlijk blij is met het succes Pauw en Witteman spraken we vanmiddag over de verhouding tussen lichte en zware onderwerpen die niet elke dag in balans is. Ook is de directie er niet van overtuigd dat grapjes die verwijzen naar erotiek mijn geloofwaardigheid als presentator versterken. Ik heb beloofd daarop te zullen letten. Het is fijn je gesteund te weten door een directie die op je imago let, ik hoop dat ze dat nog jaren volhoudt. Jeroen moet erg lachen als ik hem dat zeg.

VRIJDAG 8 SEPTEMBER

Hoewel we niet onverdeeld enthousiast waren over de uitzending van gisteren hebben er toch weer 750.000 mensen de nachtrust voor ons opgeschort. Ongelooflijk. Vanavond ontvangen we Paul de Leeuw met zijn koor. Je moet natuurlijk niet iedere dag collega’s interviewen maar er is maar één Paul de Leeuw. Verder verwachten we veel van het gesprek over 9/11 met Max Westerman en Femke Halsema.

Wie zijn wij dat we dit mogen doen? Bofkonten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden