Moet burgemeester wel toezicht houden op regionale omroep?

Kan een regionale omroep goed en onafhankelijk functioneren als het toezicht op die omroep in handen is van de burgemeester van een grote stad in die regio?

Logo Omroep West Beeld
Logo Omroep WestBeeld

Bij Omroep West is dat de vraag. Niet alleen omdat burgemeester Charlie Aptroot van Zoetermeer als president-commissaris laat weten dat het functioneren van de directeur mede wordt beoordeeld op de omgang met het openbaar bestuur in de regio. Dat suggereert dat Omroep West beter niet lastig kan doen over Zoetermeer. Om toch te garanderen dat regionale omroepen onafhankelijk hun journalistieke werk kunnen, is er een redactiestatuut. Maar uitgerekend bij Omroep West is dat niet waterdicht.

Volgens de journalistenvakbond NVJ is bij Omroep West de programmering niet een zaak van de hoofdredacteur, zoals bij de andere omroepen. Bij Omroep West praten naast de directeur ook het hoofd marketing en zelfs het hoofd personeel en organisatie mee over het programmeerbeleid - oftewel, in dagbladtermen, de opzet en de katernen van de krant. De NVJ vindt dat 'ernstig scheef', zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning, omdat er een duidelijke scheiding moet zijn tussen inhoud en organisatie. De NVJ dringt daar sinds 2003 al vergeefs op aan bij Omroep West.

Een burgemeester als toezichthouder bij de 'eigen' regionale blijkt bepaald geen uitzondering. Zo is Joyce Sylvester, de waarnemend burgemeester van Naarden (en PvdA-senator) voorzitter van de raad van toezicht van RTV Noord-Holland/AT5. Burgemeester Arnold Gerritsen (D66) van Zutphen heeft dezelfde functie bij Omroep Gelderland. Ook bij Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Drenthe zitten burgemeesters in het toezicht. De vraag is of dat kan. Volgens hoogleraar Rienk Goodijk, gespecialiseerd in semipubliek toezicht, zijn daar geen duidelijke regels voor. Wel wordt in diverse codes het belang benadrukt van een onafhankelijke positie en van het vermijden van belangenverstrengeling, of de schijn ervan. 'Die twee punten zijn hier wellicht in het geding', zegt Goodijk. 'Het is lastig te zeggen, maar in de regels is duidelijk dat de verantwoordelijkheid hiervoor uiteindelijk bij de rvc's en rvt's zelf ligt. Die moeten alles doen om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. Zij moeten kunnen uitleggen waarom iemand ondanks mogelijke andere belangen, toch is benoemd.'

Eén gezagsdrager zit in elk geval goed. Ton Baas is weliswaar president-commissaris van Omrop Fryslân, maar hij is waarnemend burgemeester van Midden-Drenthe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden