Moeilijke Spinoza is weer helemaal terug

Volgende week, bijna 25 jaar na de decembermoorden, begint het proces tegen de Idi Amin van Suriname, Dési Bouterse, kondigt De Groene Amsterdammer aan....

Gijs Zandbergen

Vrij Nederland besteedt geen aandacht aan de decembermoorden, maar maakt dat gemis goed door een informatief stuk van Pieter van Os, die álles heeft gelezen van wat er is geschreven over Paul Scheffers Het land van aankomst. Veel recensenten winkelden selectief in diens boek om hun boodschappenkarretje te vullen met eigen gelijk. Kritiek was er ook: in vergelijking met Het multiculturele drama zou Scheffer te mild zijn geweest. Logisch. Het valt ook niet mee om 476 pagina’s lang van leer te blijven trekken, waar eerder pakweg 11 pagina’s voldoende waren. Opvallend is de reportage over de toestand in de SP en de special over de gebrilde schrijver Arnon Grunberg.

De sores van de SP vinden we ook terug in HP/De Tijd, dat meer mensen opvoert, maar hen veel korter laat spreken dan VN. Opmerkelijk: In VN kreeg Margriet Twisterling, de partner van de verstoten SP’er Düzgün Yildirim, een bos bloemen van fractieleider Tiny Kox bij de beëdiging van Yildirim als senator. In HP/De Tijd niet meer. Daar steekt alleen Tweede Kamerlid Jan de Wit nog zijn hand op. Geen wonder dat zij in de trein terug naar Zwolle moest huilen. Meer verdriet in HP/De Tijd betreft de ten dode opgeschreven Anne Frankboom en de teloorgang van het antiquarische boek in een stuk over de Leidse boekhandelaar Piet van Winden. Ter zake van Dési Bouterse probeert HP/De Tijd een vinger te krijgen achter de toenmalige plannen van de VS om met hulp van Nederland Bouterse uit te schakelen. Belangrijke bron zijn de dagboeken van oud-president Reagan. Het wachten is op de dagboeken van de Nederlandse ex-politici, want praatgraag is er niet een.

Voor wie het interview met Alexander Pechtold in Elsevier leest, klinkt dat logisch. Volgens de D66-leider bestaat de Haagse politiek ambitie namelijk uit niks, behalve labbekakkig ‘remmen, remmen, remmen’.

Een dergelijke houding kan niet worden toegeschreven aan Hillary Clinton, die een goede kans maakt volgend jaar president van Amerika te worden. Zij wordt beschreven als bewonderenswaardig en intelligent, maar ook als een granieten, machtsbeluste streber. De eerste twee kwalificaties gaan in ieder geval op voor Baruch de Spinoza, die zaterdag 375 jaar geleden werd geboren. De voorvechter van het redelijke denken is sinds enkele tientallen jaren helemaal terug, ook al is hij voor niet-filosofen moeilijk te begrijpen. Opinio noemt als verklaring voor zijn herwaardering het feit dat critici van de islam zich aangesproken voelen door zijn rationele ideeën over godsdienst. Spinoza meende bijvoorbeeld dat God geen zoon heeft gehad en ook geen boek kan hebben geschreven. In Opinio tevens een interview met de Franse filosoof Bernard-Henri Lévy, die vindt dat de EU de kosten voor de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali op zich moet nemen.

In Nieuwe Revu vertelt ex-eigenaar Theo Heuft van Yab Yum over de teloorgang van zijn bordeel, dat hij in 1999 heeft verkocht aan de onderwereld. Veel wijzer wordt de lezer echter niet, behalve dan dat de 72-jarige Heuft geld genoeg heeft om de eindstreep te halen.

Gijs Zandbergen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden