TaalgebruikMoeilijk, maar mooi

Moeilijk, maar mooi: Opulent

Waarom iets makkelijk zeggen als het ook met een prachtig moeilijk woord kan? Leve het opulente.

De arme Notre-Dame stond in brand, media schreven over de geschiedenis van de Parijse kathedraal. Bij een eerdere verbouwing, eeuwen geleden, was de vervallen kerk voorzien van ‘een weelderig neogotisch uiterlijk’, schreef de krant.

Jammer, van dat weelderig. Niets mis mee, maar het klinkt zo gewoontjes. Terwijl hier een open doel lag om dat prachtige poëtische synoniem in te schieten: opulent. Afkomstig uit het Latijn (‘opulentus’), wel zo toepasselijk voor de katholieke kathedraal, maar al eeuwen officieel Nederlands. ‘Rijk, weelderig’, zeggen de woordenboeken. ‘Gegoed’, lezen we, en: ‘In grote pracht’, ‘kapitaalkrachtig’, ‘vermogend’, ‘welgesteld’, ‘zeer welvarend’.

Het bijvoeglijk naamwoord schiet te hulp in vele situaties. Muziekrecensenten gebruiken het wel om hun bespreking luister bij te zetten. Hier steken wij de loftrompet over Frits van der Waa, muziekmedewerker van deze krant, die eens schreef over een Utrechts noodconcertgebouw waar ‘de somptueuze luister van het Franse vorstenhof anno 1700’ ver te zoeken was. Bonuspunten voor dat fraaie ‘somptueuze’ (waarover een andere keer), maar het gaat hier om een zin uit dezelfde bespreking: ‘De klank van de vierentwintig strijkers, aangevoerd door klavecinist en artist-in-residence Skip Sempé, is zonder meer opulent, maar levert toch niet de beloofde openbaring op.’

Dat was in 2010. Een eeuwigheid geleden. Nog sporadisch wordt de term in de krant aangetroffen, op straat hoor je het al helemaal nooit. Doodzonde. Tijd voor eerherstel. Vandaar deze ode aan de verborgen parels uit de woordenschat. En de oproep om makkelijke dingen moeilijker, maar mooier te zeggen. Laat de vergeten woorden weelderig schallen, als de opulente klank van vierentwintig strijkers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden