TaalgebruikMoeilijk maar mooi

Moeilijk maar mooi: de apotheose

Waarom iets makkelijk zeggen als het ook met een prachtig moeilijk woord kan? Deze week komt de rubriek ‘Gecompliceerd, doch aanminnig’ tot een apotheose.

‘Laatste ronde’, indiceerde de garçon op besliste toon door het taaletablissement, waar de moeilijke maar mooie termen er altijd in gingen als Gods woord in een ouderling. Kortom: dit is de apotheose van de rubriek ‘Gecompliceerd, doch aanminnig’, die moeilijke maar mooie woorden uit de lappenmand wilde halen om hun stille pracht te tonen.

Herhaling is de kracht van de reclame, niet voor een krant: je moet niet eindeloos itereren. Ook een pagina vol linguïstiek en morfologie moet rafraicheren. Geen zorgen: we kunnen u rassureren dat hier een geheel nieuwe rubriek zal verschijnen. Alle fiducie.

We kunnen er luchthartig over doen, doch helemaal apaat laat dit verscheiden ons niet. Het einde komt altijd inconveniënt. Maar het zoeken naar complexe woorden was en blijft bevredigend. Je stuit op curiosa en allotria. Blijft u wel vigilant? Wie kent de ‘juxtapositie’ nog?

Een taalpagina is bepaald geen redundante luxe. Als zelfs de premier in het openbaar verkondigt dat zijn reservoir aan toiletpapier hem in staat stelt ‘nog tien jaar te poepen’, realiseert de taalliefhebber zich direct hoeveel bloemrijker het ministeriële taalgebruik had gekund. Het had eloquenter en beslist onwelriekender geklonken wanneer hij nog een decennium had kunnen defeceren.

Maar we divageren. Aan de presidentiële peristaltiek maken wij hier de handen niet vuil, dat laten wij liever aan de correspondent medische zaken.

Het schrijven was geen sinecure. Soms was het concipiëren van een aflevering wat dificieel, lang voelde het ook nog als tentatief. Maar boven alles stond het plezier van het leren, toch een kerntaak van het leven.

Wie zijn woorden kent, doet aan profylactisch handelen. De connaisseur is voorbehoed voor verrassingen en zal niet snel door de mand vallen als onbenul of sneue onaneur. Je kunt er beschaafd mee alluderen. Alleen de fijnbesnaarde, gelijkgestemde zal u begrijpen. Elitair? Ambetant wellicht? Moeilijke woorden zijn gemakkelijk: ze worden in elke dictionaire of lexicon geëxpliceerd. Je hoeft ze alleen maar te consumeren.

Dank voor alle reacties, ook de virulente die tot enige bisbilles leidden met deze of gene rabauw of ander brisant type; als ze al niet pernicieus waren. We hebben lucullisch genoten. Hopelijk u ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden