Moegestreden sluiten theaters hun deuren

Met handtekeningenacties en protesten is gevochten voor het behoud van hun subsidie, maar per 1 januari sluit een handvol theaters, die soms al tientallen jaren bestaan, zijn deuren. Zonder subsidie zien ze geen kans te overleven.

Kunststudenten voeren een flashmob uit op het plein voor de Theaterschool in Amsterdam, uit protest tegen de bezuinigingen.. Beeld ANP
Kunststudenten voeren een flashmob uit op het plein voor de Theaterschool in Amsterdam, uit protest tegen de bezuinigingen..Beeld ANP

Zo neemt Theater De Engelenbak in Amsterdam na 37 jaar afscheid van het publiek. Het podium waar iedereen zijn kunsten aan het publiek kon laten zien en waar cabaretiers als Youp van 't Hek en Brigitte Kaandorp hun eerste stappen hebben gezet, krijgt geen subsidie meer van de gemeente Amsterdam. Het theater zegt op zijn website vaarwel met de laatste woorden van Hamlet: 'The rest is silence.'

Het Tropentheater in de hoofdstad doet de deuren na 40 jaar voor altijd achter zich dicht. Mensen konden er decennialang terecht voor niet-westerse podiumkunsten. De bekende Senegalese zanger Youssou N'Dour debuteerde er. Met de voorstelling 'De laatste adem' bracht het theater een week geleden een laatste groet aan het publiek. De voorstellingen die gepland waren voor volgend jaar, zijn door andere theaters in Amsterdam overgenomen.

In Rotterdam valt het doek voor het O.T. Theater van het Onafhankelijk Toneel. In Den Haag gaat Theater De Regentes dicht per 1 januari, in Amsterdam het Rozentheater. Dat laatste probeert zijn spullen op 4 januari nog te verkopen.

Theateraffiches
Het Theater Instituut Nederland is een andere getroffene van de bezuinigingen op cultuur. Sinds 1925 beheert het theateraffiches, foto's van voorstellingen en theatermakers, een uitgebreide audio- en videocollectie, prenten en tekeningen, maskers, kostuums, maquettes, decorstukken en accessoires. De omvangrijke verzameling vindt volgend jaar onderdak bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Niet alleen de theatersector werd geraakt. Ook bij het Muziek Centrum Nederland komt op 1 januari het personeel op straat te staan. Jarenlang zette de stichting zich in voor het vergroten van de kennis en het promoten van de Nederlandse professionele muziek. Een aantal activiteiten gaat verder bij andere instituten, bijvoorbeeld Beeld en Geluid in Hilversum.

Na 35 jaar gaat de deur dicht van het Nederlands Instituut voor Mediakunst, dat zich richtte op nieuwe technologieën binnen de beeldende kunst. Het ministerie van OCW heeft de geldkraan dichtgedraaid voor het NIMk. Het instituut probeert de kennis en taken over te dragen aan andere organisaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden