Moeder HMG fuseert met Pearson tot mediagigant

De tv-poot van de Britse mediagroep Pearson (uitgever van The Economist en The Financial Times) fuseert met het Luxemburgse CLT-UFA, Europa's grootste televisiegroep....

CLT-UFA is in Nederland grootaandeelhouder van Holland Media Groep (HMG), die op haar beurt weer eigenaar is van RTL 4, RTL 5 en Veronica. HMG is enthousiast over de fusie. Het bedrijf denkt meer toegang te krijgen tot kwalitatief goede programma's en ook meer content (inhoud) te krijgen voor de internet-portal, die voor de zomer het licht moet zien.

Het in Luxemburg gevestigde CTL-UFA is eigendom van het Duitse mediaconcern Bertelsmann (50 procent) en de Belgische houdstermaatschappij Groupe Bruxelles Lambert (ook 50 procent).

Het nieuwe conglomeraat heeft het grootste omroepbereik van alle Europese mediabedrijven. Ongeveer 37 procent van het kapitaal van het nieuwe concern zal in handen zijn van Bertelsmann, Groupe Bruxelles Lambert krijgt een belang van zo'n 30 procent en Pearson 22 procent. De rest wordt genoteerd aan de beurs van Londen.

CTL-UFA heeft in Europa belangen in 22 tv-kanalen en trekt dagelijks ruim 120 miljoen kijkers. Daarnaast beschikt CTL-UFA over 18 radiostations met 50 miljoen luisteraars. Ook bezit het bedrijf omvangrijke productiefaciliteiten. De belangrijkste zenders zijn RTL, M 6 en Chanel 5.

Pearson-TV is op de wereldmarkt een toonaangevende aanbieder van programma's, vooral in het segment van series, spelprogramma's en soaps. Het omroepbedrijf produceert 160 tv-programma's per jaar voor 35 landen. Het bedrijf maakt tienduizend uur televisie per jaar. Ook verkoopt de Britse mediagroep uit zijn archief meer dan 17,5 duizend uur televisie. De gezamelijke omzet van Pear son TV en CLT-UFA bedroeg vorig jaar meer dan 4 miljard euro.

Als onderdeel van de overeenkomst combineren beide bedrijven hun televisieactiviteiten in Audiofina, eigendom van GBL. Als gevolg van de fusie krijgt Audiofina een nieuwe naam.

De topman van CTL-UFA Didier Bellens wordt de nieuwe baas van het mediabedrijf. Richard Eyre, die nu aan het hoofd staat van Pearson TV, krijgt de leiding over de programmering en wordt bovendien bestuursvoorzitter van het Britse Channel 5, nu eigendom van Pearson.

Met deze fusie is de groeihonger van CTL-UFA in de mediawereld nog niet gestild. De nieuwe televisiegroep zal volgens de nieuwe topman Bellens op zoek gaan naar uitbreiding overzee. Bovendien wil hij bijzonder graag binnenkort een nieuwe acquisitie op het gebied van televisieproductie melden.

Bertelsmann-topman Thomas Middelhoff ziet brood in een toenadering tot Canal +, dat in handen is van het Franse Vivendi. Volgens hem heeft Jean-Marie Messier, directeur van Canal +, een belangrijke rol gespeeld in de overnamegesprekken tussen CLT-UFA en Pearson: 'Ik wil hem bedanken voor zijn steun. Dit akkoord opent een nieuw pad voor verdere samenwerking tussen Canal + en CTL-UFA.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden