Review

Moeder explodeert bijna van zintuiglijkheid

Theater (dans) - Moeder (Peeping Tom)

De surrealistische voorstelling Moeder explodeert bijna van zintuiglijkheid,met heftig danstheater. Dansers vliegen door de lucht, zwalken op hakken in ballroomdansjes of geven woordenloos uiting aan griezelige trauma's.

Dansers vliegen door de lucht met acrobatische sprongen, zwalken op hakken in ballroomdansjes of geven woordenloos uiting aan griezelige trauma's Beeld Oleg Degtiarov

Een moedermuseum, eigenlijk vreemd dat niet elk land er een heeft. Hoe fraai zo'n gecultiveerde omgeving werkt voor een scala aan beelden rond (baar)moederlijke herinneringen, gevoelens, bewondering, strijd, gemis en archetypes blijkt uit de voorstelling Moeder van het Brusselse collectief Peeping Tom.

In een museale hal vol familieportretten en stillevens treffen zonen, dochters, kleinkinderen, weduwnaars, schoonmakers en spokende moeders elkaar. De sfeer is surrealistisch: muren openen zich, schilderijen gaan lekken, scheuren of zingen, koffiezetapparaten baren navelstrengen en dansers dolen naakt boven doodskisten.

Moeder (****), dans.
Door: Peeping Tom.
Choreografie: Gabriela Carrizo.
12/11, Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Brussel.
Vandaag in Stadsschouwburg Amsterdam en 18/4 in Stadsschouwburg Utrecht.

Er ontstaan vervreemdende doorkijkjes naar een radiostudio annex mortuarium waar een stervende moeder on air haar laatste adem uitblaast. Er is een verloskamer, waar een naakte baby jarenlang haar verjaardag viert in een couveuse, tot ze op hoge leeftijd bijna uit het glazen omhulsel barst. Hoorspelgeluiden van klotsend vruchtwater mengen zich met de prille hartslag van een echo. Er wordt gedanst, gehuild, gezongen - er worden portretten gestolen door ze voor altijd onder een jurk te proppen. Er wordt teder omhelst en hardhandig op afstand gezet. Dansers vliegen door de lucht met acrobatische sprongen, zwalken op hakken in ballroomdansjes of geven woordenloos uiting aan griezelige trauma's. De leeftijden van de performers, zoals altijd bij Peeping Tom, beslaan meerdere generaties, waardoor deze filmische ode aan een universele moedercultus ook over een concrete familie lijkt te gaan.

De voorstelling explodeert bijna van zintuiglijkheid, met heftig danstheater over een verwachtingsvolle geboorte en een bitter afscheid, over de oerkracht van het baren tot de woede om gemis. Knap hoe Peeping Tom na het succesvolle Vader vorig seizoen de trilogie vervolgt met dit bloeddoorlopen Moeder. In 2018 volgt Kinderen. Vol verwachting klopt een hartje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.