het bladElle

Modetijdschrift Elle bestaat 30 jaar en blikt vooruit op ‘flitspalen’ en Generatie Z

Beeld Bart Jansen

Het opgewekte modetijdschrift dat pretendeert een persoonlijk stijlgids te zijn, Elle, bestaat dertig jaar. De nostalgie druipt niet van het jubileumnummer af. Het is geen grote trip down memory lane geworden, beaamt hoofdredacteur Edine Russel in haar voorwoord.

Russel is de zesde hoofdredacteur van Elle, na Liesbeth Hendrikse, Simone Koudijs, José Rozenbroek, Cécile Narinx en Hilmar Mulder. Haar schets van het leven in een modern kantoorpand is ronduit akelig. Spontane borrels bij Elle zijn verboden, net zoals eten aan de bureaus. Aan het eind van de dag moet het pand door iedereen worden verlaten. Roken kan alleen buiten, bij een officiële rookpaal. 

Desondanks werd op de redactie ter gelegenheid van het jubileum een fles opengetrokken. Dat mocht hopelijk. Op de toekomst, luidt de toost van Russel.

Teruggeblikt wordt er wel, op de uitklapcover bijvoorbeeld, waarop portretten staan van dertig modellen uit dertig jaar Elle. Muzen, worden ze op de site genoemd, ‘cool girls met een dito persoonlijke stijl, precies waar Elle voor staat.’ In een ‘stijldossier’ zijn de ‘greatest hits’, kledingstukken, van de afgelopen dertig jaar opgenomen. De tuinbroek beleefde warempel in 1995 al eens een revival, zo blijkt.

De toekomst is elders in het blad vertegenwoordigd. Dertig jonge vrouwen die zich inzetten voor een ‘betere wereld’, worden kort geportretteerd. Het lijkt Viva wel, het tijdschrift dat al jarenlang allerhande vrouwenlijsten opstelt. De jury van Elle koos merendeels onbekende vrouwen. Het levert een mooie, optimistische lijst op.

Net zo eigentijds is het stuk van Stefanie Bottelier over de Generatie Z, de demografische groep die ruwweg tussen 1995 en 2010 is geboren. Generation snowflake, worden ze ook wel genoemd, omdat hun ouders ze beschouwen als extreem waardevol en ze daardoor (?) zo kwetsbaar zijn als een sneeuwvlok.

Bottelier zette zelf twee Gen Z’ers op de wereld, schrijft ze. Volmondig stelt ze vast: ‘Wat een leuke mensen, die jeugd van tegenwoordig.’ Altijd een nadeel, in zo’n verhaal: het hangt van grove generalisaties aan elkaar.

Elle is meer dan mode alleen. Helemaal 2019 – maar niet erg origineel –  is het stuk over ongevraagde dickpics. Het eigentijdse verschijnsel wordt belicht onder de kop ‘Flitspaal’. Dat is geen slechte vondst.

Een eenduidig antwoord op de vraag waarom mannen dickpics sturen, massaal zelfs als we de cijfers moeten geloven, wordt niet gegeven. Wel wordt in het blinkende jubileumnummer van Elle geconcludeerd dat veel mannen onzeker zijn over de ‘inhoud van hun onderbroek’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden