Modeontwerper Frans Molenaar overleden

Couturier Frans Molenaar (74) is vrijdag overleden. De modeontwerper viel vorige maand van de trap en overleed vrijdag aan de gevolgen daarvan. Dat bevestigt zijn persoonlijke assistent Mirjam Bax.

Redactie
Frans Molenaar. Beeld anp
Frans Molenaar.Beeld anp

Frans Molenaar wordt donderdag op Zorgvlied begraven. Voor de uitvaart zijn honderden mensen uitgenodigd. Na afloop van de begrafenis is er een, eveneens besloten, afscheid in het Amstel Hotel. 'Op z'n Frans', met witte wijn en bitterballen. Zoals we dat ook altijd deden tijdens zijn shows.'

Wie er tijdens de uitvaart spreken, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat zanger Sven Ratzke optreedt. Hij zou dat eigenlijk doen bij de presentatie van de honderdste collectie van de couturier, die stond gepland voor maart.

Molenaar stierf vrijdag aan de complicaties van een val die hij vlak voor de kerstdagen maakte. Hij brak een paar ribben en een middenvoetsbeentje en werd opgenomen in het ziekenhuis. In het VU-ziekenhuis verslechterde zijn gezondheidstoestand. 'Hij was er ernstiger aan toe dan we met de buitenwereld hebben gecommuniceerd', verklaart Bax in De Telegraaf. 'Details wil ik niet geven, dat heb ik zo met de familie afgesproken. Maar Frans is overleden aan de gevolgen van die val. Dat is ook wat het ziekenhuis ons heeft verteld."

Honderdste collectie
Molenaar zou in mei van dit jaar 75 jaar zijn geworden. Een paar maanden daarvoor zou hij zijn honderdste collectie presenteren. Hij was daar ook al mee bezig. De eerste dagen in het ziekenhuis geloofde hij er nog heilig in dat het door kon gaan.

Molenaar was een van de bekendste Nederlandse modeontwerpers. In 2003 ontving hij de Max Heijmans-ring, een oeuvreprijs die eens in de twee jaar wordt toegekend. Ook werd hij in 1995 onderscheiden als ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Duizendpoot
Een creatieve duizendpoot werd hij genoemd. De couturier ontwierp glaswerk, fietsen, brillen, auto's, een verflijn en urnen. Delen van zijn mode- en glascollecties zijn tentoongesteld in diverse musea. Alles in moderne, strakke, simpele lijnen. 'Eenvoud en tijdloosheid. De kunst van het weglaten, dat is mijn uitgangspunt en mijn visie", zei hij daar zelf over.

Afscheid
De couturier wordt donderdag in besloten kring begraven op begraafplaats Zorgvlied, dat meldt zijn persoonlijk assistent Mirjam Bax vandaag. Voor de uitvaart zijn volgens haar honderden mensen uitgenodigd. Na afloop van de begrafenis is er een, eveneens besloten, afscheid in het Amstel Hotel. 'Op z'n Frans', met witte wijn en bitterballen. Zoals we dat ook altijd deden tijdens zijn shows.' Het Amstel Hotel was volgens Bax twintig jaar lang het toneel van de modeshows van Molenaar.

Wie er tijdens de uitvaart spreken, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat zanger Sven Ratzke optreedt. Hij zou dat eigenlijk doen bij de presentatie van de honderdste collectie van de couturier, die stond gepland voor maart.

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa
Molenaar met een lijn stoelen die hij in 2014 ontwierp. Beeld anp
Molenaar met een lijn stoelen die hij in 2014 ontwierp.Beeld anp
Frans Molenaar met zijn muze Irene van der Laar in 2009 Beeld ANP
Frans Molenaar met zijn muze Irene van der Laar in 2009Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden