Modegigant Vuitton verbiedt Darfur-schilderij

AMSTERDAM - Kunstenares Nadia Plesner (29) spant een kort geding aan tegen het Franse modemerk Louis Vuitton. Zij doet dit om onder een dwangsom uit te komen die haar door de rechter is opgelegd.

Het omstreden schilderij 'Darfurnica' van kunstenares Nadia Plesner is nu te zien in Heart, museum voor moderne kunst, in Herning, Denemarken. In het midden de jongen met de tas.

Plesner moet 5.000 euro per dag betalen aan Louis Vuitton, zolang zij op exposities of haar website het kunstwerk Darfurnica laat zien, waarop een designtas staat die overeenkomsten vertoont met een ontwerp van Vuitton. Plesner is het bedrijf inmiddels zo'n 190 duizend euro schuldig.

Rietveld
De Deense Plesner, student aan de Rietveldacademie in Amsterdam, wil met Darfurnica- gebaseerd op Guernica van Picasso - aandacht vragen voor de humanitaire ramp in de Soedanese provincie Darfur.
Volgens Louis Vuitton vertoont de tas op het schilderij een 'verwarrende' gelijkenis met de Audra Bag, intellectueel eigendom van het modebedrijf. Plesner tekende het jongetje met handtas in 2008, omdat zij zich verbaasde over het feit dat de media continu berichtten over 'nikszeggende celebreties' als Paris Hilton (met chihuahua en designtas) en nauwelijks over het conflict in Darfur. Zij maakte T-shirts en posters met de afbeelding, die ze op internet verkocht. De opbrengst ging naar Darfur.

Op last van Louis Vuitton stopte Plesner in 2008 met de verkoop van de T-shirts, maar ze besloot de tekening van het jongetje te gebruiken in een kunstproject. Zij dacht het beeldmerk te kunnen gebruiken in een schilderij, omdat dan 'de artistieke vrijheid van de kunstenaar geldt'.

Principiële kwestie
Tot de grote verbazing van Plesners advocaat Jens van den Brink heeft de rechtbank daar geen boodschap aan gehad: 'De rechter heeft alleen naar het intellectueel eigendom gekeken en te weinig laten meewegen wat deze uitspraak betekent voor de vrijheid van meningsuiting en de artistieke vrijheid van de kunstenaar. Het is een interessante principiële kwestie, waarover niet veel rechtspraak is geweest. Plesner gebruikt de tas als een symbool, niet om Louis Vuitton te beschuldigen van misdaden.'

Daar denkt het tassenmerk anders over, blijkens de beschikking: 'Zonder dat Louis Vuitton ook maar iets met de genocide in Darfur te maken heeft, wordt er een koppeling gemaakt tussen Louis Vuitton en haar producten enerzijds en de situatie in Darfur anderzijds.'

Nadia Plesner.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden