De Gids Idfa

Mode, mensen en liefde: vijf tips voor het documentairefestival Idfa

Uit het aanbod van het documentairefestival Idfa (14-25 november) in Amsterdam kiest de magazineredactie vijf films waarover ze enthousiast is. Kom kijken (áls er nog kaartjes zijn!).

Celebration Beeld Eva Roefs

Celebration

De documentaire Celebration werd in de laatste twee jaar vóór Yves Saint Laurents pensioen in 2002 opgenomen en in 2007 warm ontvangen op filmfestivals, maar voor-ie in roulatie kwam, had Yves’ partner, Pierre Bergé, dat verboden. Nu beiden zijn overleden is de film weer te zien. Het is geen feestprent, eerder een tragische voorstelling. Van nabij worden de handen en schouders van Saint Laurent gefilmd en pelt de documentaire alle glamour van het bestaan van de modelegende af en toont hem als een man die net iets te lang nodig heeft om een jurk te schetsen. (Engels ondertiteld.)

Sakawa

In het rijke Westen heet het internetfraude, in Ghana is deze vorm van oplichting eerder een creatieve bezigheid voor verder werkloze jongeren. We zien ervaren en beginnende criminelen (‘Hoeveel zal ik vragen? ‘50 dollar’ ‘Zoveel?’) die hun rijke cliënten in Engeland of Amerika proberen over te halen geld te storten voor ‘leuke meisjes’. Jongens die een hoge stem kunnen opzetten bellen zelfs uitgebreid met hun cliënten, die hen maar al te graag geloven. (Engels ondertiteld.)

Sakawa Beeld Eva Roefs

All inclusive

Even een tussendoortje. Wie ooit het vage idee had om een cruise te maken, weet na 10 minuten All Inclusive alles. De statische camera concentreert zich op het diverse en nimmer aflatende aanbod aan entertainment aan boord.

All Inclusive Beeld Eva Roefs

Buddy

Na de eerste minuten wisten we het al. Voor deze film hoef je geen hondenliefhebber te zijn om te vallen voor de bijzondere band tussen de zes geportretteerde hulphonden en hun bazen. Heddy Honigmann maakte een aangrijpende documentaire over zes relaties: is het liefde, is het de afhankelijkheid of is het de werkrelatie die hen bindt? Honigmann - lees hier ook het interview met haar - koos zes fascinerende verhalen.

Buddy Beeld Eva Roefs

Sylvana: Demon or diva

Sylvana Simons, een opvallende nieuwkomer in de politiek, wordt in deze film gevolgd bij haar poging met de partij Bij1 zetels te veroveren in de gemeenteraad van Amsterdam. Simons wordt daarbij zowel gehaat als op het schild gehesen. Schijnbaar onbewogen naar de buitenwereld toont ze zich in deze film op haar kwetsbaarst als ze bij haar raadgever op de sofa ligt en zich moed laat inpraten. (Deze film is ook op 21-11 op tv bij de NPO.)

Sylvana: Demon or Diva Beeld Eva Roefs

Kaarten voor de Volkskrant Magazinedag op zondag 25 november: volkskrant.nl/inclusief.
Er is nog een gelimiteerd aantal kaarten, wees er snel bij. Alle geselecteerde films draaien ook op andere dagen: zie idfa.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.