Mobiele tarieven in Europa op de schop. Wat kunt u verwachten?

De Europese Commissie heeft gisteren ingestemd met het voorstel van Europees commissaris Neelie Kroes om de telecommarkt ingrijpend te hervormen. Mobiel bellen en internetten zal vanaf juli 2014 een stuk goedkoper worden - mits het Europees Parlement en de lidstaten instemmen. Wat houden de plannen van Kroes voor u in?

Mobiel bellen en internetten in het buitenland zal volgend jaar aanzienlijk goedkoper worden. Beeld anp

Het voorstel van Kroes, genaamd 'Connecting Continent', oppert een geïntegreerde Europese telecommarkt. Concreet betekent dit een einde aan de zogenaamde roamingkosten die telecomproviders u in rekening brengen voor bellen, sms'en en internetten in het buitenland. Roamingkosten betaalt u wanneer u zich niet in het netwerk bevindt van uw eigen provider. Een andere, buitenlandse provider levert u dan de mobiele diensten. Dankzij deze kosten is mobiel gebruik in het buitenland zo prijzig.

Twee scenario's voor de telecommarkt
In haar missie voor integratie van de Europese telecommarkt wil Kroes af van deze roamingkosten. De Europees commissaris heeft daarom twee scenario's geschetst voor de Europese telecombedrijven. In het eerste geval bieden de providers voortaan één tarief aan voor heel Europa. Dit betekent dat de roamingkosten niet meer bij u in rekening zullen worden gebracht. U zou dan in heel Europa kunnen bellen, sms'en en internetten tegen de kosten uit uw normale bundel. Voordelig dus voor u, maar voor de telecombedrijven betekent het miljardenverliezen.

Daarom biedt Kroes de telecomsector ook een tweede optie. In dit geval dienen providers hun klanten de mogelijkheid te geven in het buitenland hun eigen provider te kiezen. Nu draagt uw provider u automatisch over naar een door hen gekozen telecombedrijf wanneer u naar het buitenland gaat. In de nieuwe situatie kunt u altijd zelf een provider kiezen in het buitenland. Die keuzevrijheid van de klant bevordert de concurrentie, waardoor de prijzen zullen dalen.

Neelie Kroes vanochtend op een persconferentie. Beeld epa

Uw kosten gaan dalen, hoe dan ook
Het is nog onzeker welk scenario de telecombedrijven gaan kiezen. Vast staat dat de kosten voor bellen in Europa stevig zullen dalen. 'Connecting Continent' stelt een plafond voor grensoverschrijdende mobiele gesprekken: maximaal 19 eurocent per minuut. Nu is dat nog 24 eurocent. Kosten voor internationaal bellen met de vaste telefoon zullen zelfs niet meer dan de normale binnenlandse tarieven mogen bedragen.

Mobiel internetten kost u nu nog maximaal 45 eurocent per minuut. Ongeacht voor welk scenario de telecombedrijven kiezen, zal deze prijs volgend jaar aanzienlijk dalen. Bovendien wil de Europese Commissie af van het trage internet in het buitenland. U zult de internetsnelheid krijgen waarvoor u betaalt, is de bedoeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.