Mobiel bellen, maar met minder toeters

Met de moderne mobiele telefoon kan alles - foto's maken, internetten en e-mail versturen. Niet iedereen zit daarop te wachten....

De klok - aan de muur, op het nachtkastje of het horloge omde pols - heeft concurrentie gekregen. Een flinke meerderheid vande Nederlanders gebruikt zijn mobiel om te zien hoe laat het is.Het is, blijkt uit een peiling door de onderzoekers Waleli en TNOonder vijfhonderd mobiele bellers, de meest gebruikte functie opeen toestel dat toch vooral bedoeld is om mee te telefoneren.

Van de ondervraagden zegt 58 procent de gsm dagelijks teraadplegen om de tijd te achterhalen. Dat is 6 procent meer danhet percentage dat elke dag wel een belletje pleegt met de gsm.

Even opmerkelijk is de lage waardering voor allerlei extramogelijkheden die moderne toestellen bieden. Uit het onderzoekblijkt dat 49 procent nooit webpagina's bekijkt op zijn gsm, 57procent geen behoefte voelt om e-mail te versturen en 53 procenthet begrip mms zou moeten opzoeken in de handleiding (deafkorting staat voor multimedia message, een sms - tekstbericht - met plaatjes en geluid).

Behoefte aan nieuwe extra's is er amper. Slechts 3 procent vande ondervraagden ziet graag meer mogelijkheden op zijn gsm; 37procent zou liever een batterij hebben die langer zonderstopcontact kan en 24 procent een toestel waarmee ze overalbereikbaar zijn (anders dan de mobiele belbedrijven beloven ishonderd procent bereik in Nederland een fabeltje).

Voor de makers van mobiele telefoons zullen de uitkomsten vande enquête nauwelijks als een verrassing komen. Eerdereonderzoeken wezen al uit dat de wensen van consument en fabrikantmijlenver uiteenlopen. Telecombedrijven zoeken vooral naar nieuwefuncties die gebruikers meer aan het bellen zetten zoals e-mailen internet. De consument smeekt om meer bedieningsgemak - vooralde gebruikers die aan videorecorderitis lijden: de knoppenangstdie er hen ook van weerhoudt de videorecorder te programmeren.

Mobiele belbedrijven spelen steeds meer in op de behoefte naarmobiele eenvoud. Vorige maand introduceerde Vodafone de Simply - op de markt onder het motto 'geen toeters, wel bellen'.

De opvallendste innovatie: een schuifknopje aan de zijkant vanhet toestel waarmee de toetsen worden vergrendeld, zodat hettoestel niet per ongeluk op eigen houtje een nummer belt. DeSimply heeft niet minder toetsen. Drie knoppen bovenaan hetscherm brengen de beller terug naar het hoofdmenu en biedendirect toegang tot het telefoonboek en berichten. Hetkleurenscherm is voorzien van extra grote letters.

Ook concurrent BasicPhone is voorzien van een scherm met grotecijfers, grote toetsen die in het donker oplichten en een extraknop om de toetsen te vergrendelen. Het toestel zet zichzelf naelk gesprek automatisch op slot. Met deze gsm is sms'en nietmogelijk. Op de achterkant prijkt een plaatje waarop de bellereigen nummers kan noteren en negen voorkeuze-nummers, diegeselecteerd worden door een cijfertoets in te drukken.

De fabrikant van de BasicPhone zegt vooral te mikken opsenioren die alleen willen bellen. Deze groep kan het nogeenvoudiger krijgen. Er zijn toestellen op de markt met vijf ofzelfs maar drie toetsen. Daarmee belt de bezitter naarvoorgeprogrammeerde nummers, of direct naar een centrale, waareen medewerker naar een vooraf opgegeven nummer doorverbindt -of naar hulpverleners als de politie en de brandweer. Is eentoestel voorzien van een gps-zender (een radiobaken voorsatellietnavigatie met het global positioning system), dan kande centrale de locatie van de beller bepalen.

Acht van dit soort senioren-gsm's zijn te vinden op dewebsite mijntoestel.nl, waar de ouderenbond Unie KBO mobieleabonnementen voor zijn 271 duizend leden aanbiedt. Ouderenkunnen al vanaf 2 eurocent bellen. Het goedkoopste toestel, deEasy5 met vijf toetsen, kost 95 euro. De Carefoon met gps-bakenkost 595 euro. Een ander toestel, de Secufone, helpt ouderen dejuiste gesprekspartner te kiezen door een pasfoto bij elk nummerte tonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden