ColumnAaf Brandt Corstius

Misschien moet ik vaker zeggen ‘Als covid voorbij is.’ En dan niet cynisch

Er stond een man op straat te bellen, een zakelijk gesprek zo te horen, en ik ving een zin op. Hij zei tegen degene aan de andere kant van de lijn: ‘Ja, dat doen we als covid voorbij is.’

Ik liep door, maar die zin bleef nog dagen, weken, in mijn hoofd hangen. Er waren dus mensen, dat wist ik ook wel, maar nu zag ik er echt een, mensen die plannen maakten voor als covid voorbij was. Alsof het een storm was die je op Buienradar kon volgen, en als hij dan bijna uitgeraasd was, je zag alleen nog wat flarden van digitale wolken boven het groen van de landkaart, dan kon je weer naar buiten, wel eventueel je paraplu meenemen voor de zekerheid, maar de storm was over. En dan was alles weer goed en scheen het zonnetje weer.

De dagen erna ging ik het zelf ook cynisch tegen andere mensen zeggen: ‘Ja, is goed, doen we als covid voorbij is.’ Of: ‘Leuk plan, noteer ik voor als covid voorbij is.’

En ik vroeg me af wie ik liever wilde zijn: de man van ‘als covid voorbij is’, of mezelf. Ik zie altijd beren op de weg, en de mensen die mij kennen weten dat ik al in maart ongelofelijk pessimistisch gestemd was over deze hele situatie. Dat zeg ik niet om op te scheppen over mijn voorspellende krachten: zo ben ik gewoon gebakken. En het was ook vrij logisch. Tuurlijk, ik wilde best binnenblijven met de rest van het land, en tuurlijk, ik verlangde er als een koe in de lente ook naar om weer naar buiten gelaten te worden, maar enig redelijk nadenken bracht me tot de conclusie dat het virus er dan nog steeds zou zijn, en dat we al met al dus weinig zouden zijn opgeschoten.

Als je altijd beren ziet, valt alles mee, dat is handig aan het zien van beren. Aan de andere kant: de man die stond te bellen had misschien ook een punt. Waarom zou je er niet vanuit gaan dat die hele corona ooit weer weg, bestreden, verzwakt of uitgedoofd is – en zou het ook niet beter voor je algehele geestesgesteldheid zijn om daar vanuit te gaan?

Die man was nu al plannen aan het maken voor de tijd dat er niet altijd drie verpieterde mondkapjes onderin je tas liggen, dat de kinderen gewoon elke dag naar school kunnen en dat je in een druk café iets in iemands oor durft te roepen zonder dat je bang bent dat je hem daarmee doodmaakt.

Misschien moet ik het vaker zeggen. ‘Als covid voorbij is.’ En dan niet cynisch. Kijken of het werkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden