Misschien is Easy ook wel een geweldige mozaïekfilm over het absurde leven in de grote stad

Je kunt het zien als een verzameling losse anekdotes gespeeld door een stel ogenschijnlijk improviserende Amerikaanse acteurs, over alle mogelijke manieren waarop we met elkaar wensen om te gaan, maar misschien is Easy ook wel een geweldige mozaïekfilm over het absurde leven in de grote stad, in acht korte afleveringen per seizoen.

Mark Moorman
null Beeld
Beeld

Easy speelt zich in en rond Chicago af, waarbij elke aflevering een afgerond verhaal vertelt, maar dan meer op de manier waarop de klassieke auteurs van het Amerikaanse verhaal werken: we worden even ondergedompeld in het leven van anderen en nemen in verwarring en licht melancholisch afscheid van mensen die ook maar rondtasten in het duister. Want easy is het dus bepaald niet.

Schrijver, regisseur, producent Joe Swanborn, die Rohmer en Von Trier als twee van zijn lievelingsregisseurs aanhaalt, heeft een fijn oog voor het menselijk ongemak, zonder dat dit voortdurend tot explosieve situaties leidt, zoals traditioneel drama dicteert. Een stel besluit hun ingedutte relatie op te luisteren door zich open te stellen voor anderen. We volgen ze op de avond van hun eerste escapades, totdat ze weer naast elkaar liggen. Nee, dat was niet wat ze ervan verwacht hadden, maar is dat het einde van de wereld? Zijn ze niet beter af met elkaar? Voortmodderen, dan maar?

Het tweede seizoen van acht afleveringen laat een aantal personages, met een vanzelfsprekende diversiteit, terugkeren, maar lijkt iets scherper geschreven, waardoor de voortreffelijke acteurs nog beter tot hun recht komen. De eerste aflevering laat zien hoe snel het gedrag in een keurige buitenwijk ontspoort als een pakjesdief zich in de buurt meldt. Het loopt uit de klauwen, maar meer op een manier die aangeeft dat het nog niet meevalt om een buurman te zijn.

In Prodigal daughter, de beste aflevering van dit seizoen, straffen ouders hun tienerdochter (de spectaculaire Danielle Macdonald) nadat ze haar in bed met een vriendje betrapt hebben. De straf bestaat uit verplicht kerkbezoek, maar daar krijgen de ouders al snel spijt van als de dochter besluit het woord van de bijbel nu maar eens streng te volgen. In een klein half uurtje wordt de hypocrisie van de christelijke moraal ontmanteld; geestiger en scherper hadden we het in tijden niet gezien.

Easy

Comedy/Drama
Regie en scenario Joe Swanberg
Met Aubrey Plaza, Joe Lo Tuglio, Judy Greer
Te zien op Netflix

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden