Column

Misschien begrijpen meer mensen emoji's niet

Ik dacht dat ik van alle kwalen en kwellingen van de moderne tijd op de hoogte was - de duim die geblesseerd is geraakt van het tinderen, de hoofdbrekende kwestie 'Hoe verlaat ik gracieus de appgroep?' en pubers die wakker liggen omdat ze te veel in het licht van hun telefoon hebben gestaard - maar toen bleek dat er een kwaal was waarvan ik nog niet had gehoord.

Aaf Brandt Corstius
null Beeld afp
Beeld afp

Mensen die emoji's niet snappen.

Ze bestaan. Ik ken er een.

Gisteren zat ik koffie te drinken met een man die vertelde dat hij emoji's niet snapte. Hij schaamde zich er niet voor; eerder had hij al betoogd dat emoji's symbool stonden voor, geloof ik, de algehele verloedering van de wereld. Kort na dat betoog bekende hij: 'Dat aapje met die handjes voor zijn ogen. Dat snap ik niet.' Ook het mannetje met kruisjes als ogen, het mannetje dat huilt van het lachen, het mannetje met de op elkaar geklemde tanden; hij begreep er niets van. Hij snapte alleen het mannetje met het lachende gezicht en het mannetje dat een hartje blaast. Maar ja: een hartje is een symbool. Dat begrijpt iedereen.

Wat deed hij dan, vroeg ik hem, als mensen hem emoji's stuurden - een mannetje met tong uit de mond, een mannetje met traan op oorhoogte, zoiets? Dan antwoordde hij niet, zei hij.

Dit reduceerde de communicatie wel enorm, dacht ik, als je niet meer antwoordde op emoji's. Zelf communiceer ik eigenlijk louter nog op het niveau van een 3-jarige met mijn omgeving: vrolijk gezichtje, boos gezichtje, de goeie ouwe hartjesblazer, soms onderbroken door het vrouwtje met de rode jurk. Een volzin is er al tijden niet meer uitgekomen. En ik vond dat wel handig, maar nu besefte ik: misschien begrijpen wel meer mensen emoji's niet. Of begrijpen ze mijn emoji's verkeerd. Of vatten ze ze anders op dan ik.

Het gesprek ging verder, waarbij de term 'dat mannetje dat lacht van het huilen' vaak viel, en toen vertelde mijn vriend ineens dat veel emoji's officieel iets totaal anders betekenen dan de meeste mensen denken. Ja echt, dat had in de krant gestaan.

Het mannetje dat twee wolkjes uit zijn neus briest, is officieel triomfantelijk (en niet boos). Het mannetje met de mond naar beneden en de naar donkeroranje neigende huidskleur is beschaamd (en niet boos). Het poesje met de grote ogen, schreeuwende mond en pootjes tegen zijn poezenwangetjes is moe (en niet totaal ontzet). Het mannetje met de traan op oorhoogte is ook al moe (en niet droevig).

O, en de aubergine is een piemel. Althans, daar is iedereen het over eens. Maar ik wist dat niet.

Ik zal weer moeten overgaan op het gebruik van woorden. Misschien zelfs zinnetjes.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden