MISLUKTE FILMPLANNEN

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de cinema bundelde Christian Janicot in 1995 honderd onuitgevoerde filmscenario's van schrijvers en kunstenaars als Jean-Paul Sartre, Salvador Dalí en Georges Bataille in de vuistdikke, fraai vormgegeven Anthologie du cinéma invisible....

Het boek met ongerealiseerde filmplannen inspireerde Rolf Orthel tot dedocumentaire Babel, over de Russische schrijver Isaac Babel die in 1939 eenscenario schreef over de bouw van 's werelds grootste zeppelin, deSovjet-Unie I. Digna Sinke regisseerde Brossa, over de Catalaanseavant-gardeschrijver Joan Brossa, wiens werk in het Spanje van Franco nietkon worden verfilmd.

Kees Hin nam, samen met scenarist K. Schippers, het boek zelf totonderwerp. In Cinéma invisible: het boek toetst hij tien scenario's uitJanicots boek op hun verfilmbaarheid.

Zijn pogingen de scripts alsnog te verfilmen doen afbreuk aan de magie.Hin koos er voor de te dure, absurde, onuitvoerbare en mislukte filmplannente doorsnijden met beelden van actrice Betty Schuurman, die in eengeluidsstudio, op aanwijzingen van Hin zelf, de voice-over inspreekt - eenmalle kunstgreep, die slechts afleidt. Het boek is beter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.