Miricioiu zingt Norma met genezen keel toch nog gruizig

Nelly Miricioiu is weer terug in Norma. Terug in de opera die ze twee weken geleden bij de première in het Amsterdamse Muziektheater maar voor de helft uitzong, waarna ze zich mimend, gebarend en vooral zwijgend naar haar slotscène moest worstelen, vocaal 'gedubbeld' door een stand-in....

Van onze verslaggever Roland de Beer

Doktoren hebben haar genezen verklaard van de keelontsteking die haar tot opgave dwong. Zo maakte de sopraan Papian, die in de plaats was gekomen van de sopraan Aliberti, die op haar beurt weer in de plaats was gekomen van Miricioiu, zondag weer plaats voor de sopraan om wie het de Nederlandse Opera van stond af aan te doen was: Nelly Miricioiu, belcantofenomeen.

Er bleef nog één probleem over. Miricioiu was terug, maar haar stem niet. Althans niet dat deel van de stem dat doorslaggevend is voor het welslagen van Bellini's Norma.

Alles wat tussen de tweegestreepte G en de hoge C zit, of hoort te zitten, bleek achtergebleven binnen de muren van de hotelkamer waar de onfortuinlijke sopraan zich na de premièretragedie had opgesloten.

De hogere cantilenen die in Norma's aria Casta diva de puurheid en de sacrale extase van de titelheldin moeten verklanken, als we afgaan op Bellini's bedoelingen, rolden er gruizig en op halve kracht uit, als geproduceerd door een surrogaatinstrument.

Ontzetting en rouw in Norma's duetten met haar vriendin en rivale Adalgisa en haar vrijer en bedrieger Pollione hadden een schuurpapieren rand.

Wel was ditmaal bespeurbaar wat voor Norma er had kunnen staan. Een Miricioiu die tot en met het middenregister functioneert, is altijd nog voor tweederde Miricioiu: een gestalte die noblesse, persoonlijkheid en drama uitdrukt met en dankzij haar middenrif, ademsteun, holteresonanties en strottenhoofdcontracties, gestuurd en gecontroleerd door een zeldzaam werktuig dat 'goede smaak' genoemd kan worden.

Waar precies de magie zit van Bellini's serene toonkunst: Richard Wagner, die het nodige van Bellini opstak, kon het al niet onder woorden brengen. Zelfs Maria Callas, van wie ooit een masterclass werd opgenomen waarin ze een jonge sopraan het geheim van 'Casta diva' trachtte uit te leggen, kon het slachtoffer alleen maar vooruit helpen door haar het zingen te beletten. Wie iets van de magie wil opsteken moet bij een zangeres zijn als Miricioiu.

De eerlijke vinder die haar stem terugbezorgt moet dus kunnen rekenen op een passende beloning, want er zijn nog drie voorstellingen te gaan, waarvan er twee worden vastgelegd voor een NPS-televisieuitzending in december.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden