Review

Minneboo is te serieus over vriendschap met Spider-Man

De Nederlander Michael Minneboo beschrijft hoe zijn vriendschap met Spider-Man is gegroeid. De ironie ontbreekt compleet. Als jonge jongen wilde Michael Minneboo vooral Spider-Man zijn.

Minneboo beschrijft hoe zijn vriendschap met Spider-Man is gegroeid. Beeld
Minneboo beschrijft hoe zijn vriendschap met Spider-Man is gegroeid.Beeld

Het is 1962. Een 15-jarige jongen genaamd Peter Parker kijkt naar een demonstratie over radioactiviteit en wordt daar gebeten door een besmette spin, waardoor hij spinnenkracht krijgt. Dit is de geboorte van de superheld Spider-Man, geschreven door Stan Lee en getekend door Steve Ditko.

Mijn vriend Spider-Man - Superhelden, Geeks en Fancultuur

Michael Minneboo

Egodocument
Uitgeverij SubQ, € 19,99

Dan wordt het 1986. Een 11-jarige jongen genaamd Michael Minneboo uit Hoorn komt bij een vriendje thuis en ziet 'een slap, dun boekje' liggen, waarin hij begint te bladeren. 'Ik zie een figuur aan een draadje langs hoge gebouwen slingeren. Hij draagt een rood-blauw kostuum waarop een webpatroon is getekend en een masker met daarop grote witte ogen. Op Spider-Mans borst is een zwarte spin afgebeeld, op zijn rug een rode. Een gaaf pak waarin de elementen Man en Spin prachtig samenkomen.' De jongen weet nog niet dat hij een levenslange affectie voor deze figuur zal voelen.

In 'Mijn vriend Spider-Man - Superhelden, Geeks en Fancultuur' beschrijft Minneboo (1977) hoe zijn vriendschap met Spider-Man is gegroeid. Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat superhelden vaak een alledaagse kant kennen én een mythische. Superman is óók Clark Kent, Spider-Man is óók Peter Parker.

De brildragende antiheld Peter verdient zijn geld door nota bene foto's te maken van de held Spider-Man: ziedaar het schizofrene universum waarmee de Amerikaanse stripuitgever Marvel groot is geworden.

Later zal Minneboo zich vooral vereenzelvigen met de Peter Parker die is opgevoed door Tante May en gevoelens heeft voor Gwen Stacy en Mary Jane. Maar als jonge jongen wilde hij nog vooral Spider-Man zijn. En dus wordt het befaamde kostuum nagemaakt, met wit beddengoed dat rood is geverfd. De webdraden zijn erop getekend met een watervaste markeerstift en uit een rode maillot wordt het masker geknipt. Minneboo heeft in zijn boek twee fotootjes van dit geïmproviseerde pak afgedrukt, waarop je kunt zien hoe hij tegen een bakstenen muurtje probeert op te klimmen. Blijf dromen denk je dan, maar dat is precies de crux van de escapistische superheldenstrip.

Rouw en Spider-Man

Om de essentie van fandom te doorgronden voor Mijn vriend Spider-Man - Superhelden, Geeks en Fancultuur sprak auteur Michael Minneboo met academici, onder wie rouwdeskundige Daan Westerink.

Toen het personage Gwen stierf, had Minneboo het daar moeilijk mee: ‘De begrafenis van Gwen was de eerste die ik in mijn leven meemaakte.’

Westerink bevestigt dat strips kunnen helpen bij het overwinnen van doodsangst doordat de lezer zich identificeert met het leed van hun held.

Wat opvalt in Mijn vriend Spider-Man is de afwezigheid van ironie. Minneboo heeft niet 'bij wijze van spreken' vriendschappelijke gevoelens voor de stripfiguur, maar vindt oprecht troost bij hem, bijvoorbeeld als zijn ouders gaan scheiden. 'Peter Parker is voor mij net zo echt als vrienden, familieleden en kennissen,' schrijft Minneboo.

Wetenschapper Linda Duits zegt tegen hem: 'Wat jij met Peter Parker hebt noemen we een parasociale relatie.' Niks mis mee, want fans van Friends die het gevoel hebben dat ze Joey en Rachel 'persoonlijk' kennen, hebben ook een parasociale relatie.

Toch stopt Michael Minneboo met het lezen van Spider-Man-strips. Want wie teleurgesteld raakt in zijn idool, bijvoorbeeld doordat de Spider-Man-verhalen steeds slechter worden, loopt het risico een anti-fan te worden. Dat wil Minneboo voorkomen: 'De enige optie die mij rest is het opgeven van Peter Parker.'

Nieuwe Spider-Man is jeugdig, maar vergeet oorsprong

Superheld Spider-Man heeft zijn derde make-over in vijftien jaar gekregen. Hij is nu allesbehalve onfeilbaar.

Lees hier de filmrecensie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden