Ministerie bepleit beloning veilige musea

Musea die voldoende veiligheidsmaatregelen hebben getroffen, zouden kunnen worden beloond met lagere verzekeringspremies. Die suggestie heeft staatssecretaris Van der Laan van Cultuur vrijdag gedaan tijdens een congres in Den Haag, waar collectiebeheerders vergaderden over strategieën tegen calamiteiten....

Van onze verslaggever

Van der Laan wil gaan overleggen met verzekeraars en beveiligingsexperts over het financieel belonen van veilige instellingen. Ze wees erop dat een groot deel van het budget bij tentoonstellingen opgaat aan premies. Dat geld kan volgens haar beter worden besteed aan promotie en investeringen in veiligheid.

De museale sector werd vorig jaar geplaagd door een reeks geruchtmakende inbraken, in het Van Gogh Museum in Amsterdam, het Frans Hals Museum in Haarlem en het Museon in Den Haag. Na een onderzoek pleitte de Nederlandse Museum Vereniging voor een centraal diefstalregister en de oprichting van een adviesbureau voor beveiliging. De staatssecretaris steunt het idee van een centraal register, maar beklemtoonde dat honderd procent veiligheid in musea een illusie is.

Beveiligingsexpert Ton Cremers betoogde op de bijeenkomst dat veel instellingen zich ten onrechte vooral richten op het aanbrengen van elektronische signalering. Zonder investeringen in de 'bouwkundige weerbaarheid' is het nut van alarmering beperkt, zei hij. Bovendien moet vaststaan dat de politie bij onraad snel ter plekke kan zijn.

Van der Laan ontving op het congres het eerste exemplaar van een handleiding voor het maken van een calamiteitenplan voor instellingen die collecties beheren. Het Instituut Collectie Nederland heeft met negentien instellingen in Den Haag een proefproject opgezet. De ervaring en kennis die daar zijn opgedaan mondden uit in een pakket met preventieve maatregelen, het opzetten van procedures en het organiseren van opleidingen en oefeningen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden