NieuwsNoodsteun

Minister van Engelshoven maakt verdeling van 300 miljoen euro aan noodsteun voor culturele sector bekend

De voorwaarden waaraan culturele instellingen moeten voldoen om subsidie van het Rijk te krijgen, blijven vanwege de coronacrisis ook nog in 2021 versoepeld.

Michiel Kruijt
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.  Beeld ANP
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Deze coulance gold aanvankelijk alleen voor dit jaar, maar minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur heeft die met een jaar verlengd, zo blijkt uit een brief die zij woensdag naar de Tweede Kamer stuurde. Daarmee volgt zij een advies op dat de Raad voor Cultuur onlangs gaf.

In haar brief maakte de D66-bewindsvrouw ook de verdeling bekend van de 300 miljoen euro aan noodsteun voor de culturele sector die zij half april had aangekondigd. Het gaat om extra financiële middelen van het kabinet om de ‘eerste zware maanden’ door te komen sinds het uitbreken van de crisis. De 300 miljoen euro wordt zo verdeeld:

● 113 miljoen gaat naar 70 instellingen die in de periode 2017-2020 subsidie van het Rijk krijgen (de zogeheten basisinfrastructuur). Er wordt ook geld vrijgemaakt voor instellingen die hier niet onder vallen, maar volgens de minister toch geholpen moeten worden: NEMO, Slot Loevestein, SieboldHuis, het Onderwijsmuseum, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor.

● De zes rijkscultuurfondsen krijgen 35 miljoen euro voor extra hulp aan circa 200 instellingen die zij meerjarig subsidiëren. Voor steun aan filmproducenten ontvangt het Filmfonds vijf miljoen.

● Om te voorkomen dat regionale musea, poppodia en filmtheaters omvallen die een landelijk belang hebben, stelt Van Engelshoven 48,5 miljoen euro beschikbaar. Dit betreft extra geld voor instellingen die tevens aanvullende steun krijgen van een gemeente of een provincie. De steun zal worden verdeeld via het Mondriaan Fonds (16 miljoen euro), het Fonds Podiumkunsten (29 miljoen) en het Filmfonds (3,5 miljoen).

● Eerder deze maand maakten zes rijkscultuurfondsen in totaal ruim 15 miljoen euro vrij voor cultuurmakers. Van Engelshoven voegt daar 11,8 miljoen euro aan toe.

● Instellingen in de culturele en creatieve sector die buiten de boot vallen bij alle noodregelingen kunnen voor in totaal 30 miljoen euro geld lenen via de organisatie Cultuur+Ondernemen. Bij het Nationaal Restauratiefonds wordt ook een kredietfaciliteit opgezet van 50 miljoen euro om rijksmonumenten te ondersteunen.

● Vijf miljoen euro gaat naar het ‘Steunfonds Rechtensector’, dat is opgericht door de Federatie Auteursrechtbelangen. Die had daar zelf ook al vijf miljoen ingestort.

In een reactie noemt Anne-marie Harmsen, directeur van de Kunstenbond, de brief van de minister teleurstellend. ‘De culturele sector bestaat voor 70 procent uit zzp’ers. Maar de 300 miljoen euro gaat vooral naar instellingen. Dat geld wordt echt niet doorgedruppeld naar de zzp’ers, ook al vraagt de minister aan de instellingen om hen vooral te betalen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden