Minister is ruzie bij moslimomroep zat

Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Media geeft de ruziënde moslimomroepen zes weken de tijd orde op zaken te stellen.

Het conflict tussen de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) en de Nederland Islamitische Omroep (NIO) kost tonnen aan advocaten, accountants en adviseurs. ‘Vergaderingen worden met band opgenomen omdat men de notulist niet vertrouwt’, zo schetst de minister de sfeer.

De afgelopen twee jaar heeft dat geruzie 450 duizend euro aan juridische procedures gekost. Dat is zo’n 5 procent van het jaarbudget (5,3 miljoen euro) van de moslimomroepen. ‘Zo’n omroepbudget is bedoeld om programma’s te maken, niet om onderlinge procedures te bekostigen.’

De Stichting verzorging islamitische zendtijd (SIVZ) verdeelt sinds twee jaar de budgetten tussen de omroepen. Juist om de ruzie te beslechten. Dat is niet gelukt. Sterker, volgens berichten in dagblad Trouw zou ook binnen de stichting volop ruzie zijn. Volgens Plasterk kunnen de betrokkenen ‘niet op deze voet doorgaan’.

In september wordt besloten welke niet-ledengebonden omroepen (zoals de moslimomroepen of het katholieke RKK) per 2010 zendtijd krijgen. Plasterk zet dus zijn vraagtekens bij de islamitische omroepen wegens de aanhoudende strijd. Maar het is wel het Commissariaat voor de Media dat hierover besluiten neemt. De minister kan slechts een ‘dringend’ advies geven.

De moslimomroepen ontkennen dat sprake is van ruzies. Er zouden wel kleine spanningen zijn.

Minister Plasterk. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden