Minaretten

Rotterdam is mooi, is levendig. De stad beweegt en verjongt zichzelf. Als je tegenwoordig de stad nadert, moet je je snelheid tot 80 kilometer per uur verminderen....

Kader Abdolah

Rotterdam zit met de handen in het haar vanwege haar moslims.

Actiegroepen komen elke dag met een nieuw plan: Allochtonenverbod! Immigrantenverspreiding! Werklozenverbod! De deur dicht! Rotterdam is vol!

Lukt het? Lukt het niet? Is het niet al te laat? Zou er nog iets van komen? Niemand weet het.

Maar Rotterdam leeft en wil bepalen. Deze dagen is het weer druk in de stad. Alle ogen zijn gericht op de minaretten van de moskee, of op de minaret die zal komen.

Velen willen er niets van horen.

'De minaretten schaden de schoonheid van de stad', zeggen ze.

Maar de islamieten denken er anders over. Ze beweren dat hun minaretten een soort exotische schoonheid aan de stad zullen geven.

Wat is een minaret? Waar is een minaret goed voor?

Minaret komt uit het Arabische woord Menar, Me + nar. Nar is vuur. Menar is iets waarin je vuur zet. Minaret is dus een lantaarn, een hoge ouderwetse islamitische lantaarn.

De eerste aanhangers van Mohammad de profeet leefden eenvoudig. Met een zwaard in hun hand reden ze op magere kamelen om de wereld te veroveren.

Zodra Mohammad zich tot Mekka richtte, stapelden zijn volgelingen de kamelenzadels op elkaar en maakten zo een verhoging. De zwarte Balaal, de moazen van de islam, pakte een fakkel, ging erop staan en riep: 'Allaho akbar! Hajje allal salat. Allah is groot! Haast je voor het gebed!'

Een paar eeuwen later hebben de islamitische architecten ter herinnering aan de oorspronkelijke Menars, de mysterieuze minaretten voor de moskeeën bedacht. Door een koepel en twee enorme minaretten, waarop soera's uit de koran in de mozaïeken waren vereeuwigd, ontstond er destijds een revolutie in de architectuur.

De traditionele architectuur van de moskeeën was ooit een briljant idee, maar het is niet meer zo briljant als je zo'n moskee in Rotterdam gaat bouwen.

Een minaret irriteert de bewoners van de stad in deze moeilijke tijden. De tijd van twee minaretten die zich tot de hemel richten is voorbij. De christenen gaan ook niet meer een kerk bouwen met een hoge toren waarop een jonge gouden haan staat.

Bedenk iets anders. Laat de geest van Rotterdam je inspireren. Neem de Erasmusbrug als voorbeeld. Maak een Rotterdamse moskee, een bewegende moskee op het water, twee minaretten op een wit schip bijvoorbeeld.

Een minaret hoeft niet meer per se de lucht in te gaan. Je kunt hem scheef bouwen als de Erasmusbrug.

Een moskee is altijd een kunstwerk geweest. Niemand kan de kunst tegenhouden. Wat mooi is, is mooi. Maar de moskeeën van Rotterdam zijn niet mooi, ze zijn lelijk. Ze zijn goedkoop en zien er erg zielig uit. Waarom moeten we zo veel kleine moskeeën met magere armzalige allochtone minaretten hebben?

Er is slechts één Allah. Soennieten, sjiieten en alavieten kunnen hun koppen bij elkaar steken, hun geld in een gezamenlijke pot stoppen en een bijzondere moskee bouwen, een juweeltje voor Rotterdam. Er moet toch een verschil zijn tussen de moskeeën van Nederland en die van Marokko. Allah is ook moe geworden van die saaie eentonige Nederlandse moskeeën. Je woont niet in de woestijn, maar in Rotterdam. De nieuwe minaretten moeten de stad nog mooier maken. Zo mooi dat iedereen kan zeggen: Wow, wat een moskee!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden