Minaret typeert 'heimweemoskee'

Het verzet van de Zwitsers tegen minaretten verrast de jonge architect Abdeluahab Hammiche niet. Zelf vindt hij de torens achterhaald....

AMSTERDAM Verbaasd is Abdeluahab Hammiche, een jonge Marokkaans-Nederlandse architect, geenszins over de negatieve uitkomst van het minarettenreferendum in Zwitserland. Bij minaretten wordt immers al snel gedacht aan dominante moskeegebouwen die in een westerse stad of wijk uit de toon vallen.

Zelf stoorde hij zich als student ook aan het ontwerp van de controversiële Essalam-moskee in Rotterdam, die – nota bene door het autochtone Delftse bureau Molenaar & Van Winden – was ontworpen met een grote koepel en vijftig meter hoge minaretten.

Met medestudent Ergün Erkoçu richtte hij Memar.Dut©h op. Minaretten – vanwaar de muezzin oproept tot het gebed – waren van vroeger, vonden ze. Hammiche: ‘De functie van zo’n toren is achterhaald. Iedereen heeft tegenwoordig een horloge, gebedskalender of wordt gewaarschuwd per sms.’

Het duo studeerde in 2005 af met een modern, multifunctioneel poldermoskeeconcept. Ze wilden de ‘noodzakelijke’ stap zetten van ‘heimweemoskee naar het fusionmodel’, dat een weerslag is van de Nederlandse samenleving.

Nederland telt zo’n 480 moskeeën, waarvan er volgens Driss el Boujoufi, bestuurder van de Marokkaanse moskeekoepelorganisatie UMMON, hooguit dertig hoge minaretten hebben. De eerste gastarbeiders vestigden hun moskeetjes veelal in bestaande gebouwen, scholen, garages en bedrijfjes. Toen duidelijk was dat de migranten in Nederland zouden blijven, werden plannen gemaakt voor meer herkenbare moskeeën.

Buurtbewoners in allerlei wijken en steden, van Druten tot Rotterdam, hebben zich daar tegen verzet, vaak tot aan de Raad van State toe. Ze vreesden geluidsoverlast van luidsprekers in de minaret of stoorden zich aan de torens die ‘buitenlandse dominantie’ uitstralen. Zoals een inwoner in de Arnhemse wijk Klarendal het uitdrukte: ‘Wat zou de Istanbulse bevolking ervan vinden als wij daar een grote molen zouden bouwen.’

‘De nieuwe generatie heeft andere moskee-ideeën’, zegt Hammiche, die Memar.Dut©h alleen heeft voortgezet. De ‘moskee van de toekomst’ biedt sport-, cultuur- en restaurantfaciliteiten. ‘Er kunnen ook niet-moslims gebruik van maken.’

Of daarmee het verzet tegen de minaret vermindert? Op de vraag of hij een fusionmodel wel accepteert, antwoordt PVV-leider Wilders per sms: ‘Eentje mag er komen, in de Efteling.’ Hij wil ook in Nederland een minarettenreferendum. Intussen is minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) ‘blij dat wij geen beslissend referendum hebben’. Ze vindt de Zwitserse uitslag ‘zeer bedroevend’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.