Miljoenensubsidie voor 45 monumenten

AMSTERDAM - Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) stelt ongeveer 22 miljoen euro beschikbaar voor de grootschalige restauratie en herbestemming van 45 monumenten. Daarnaast krijgen acht organisaties voor monumentenbehoud 5,4 miljoen euro, zo heeft hij donderdag bekendgemaakt.

Novum
Radio Kootwijk. © ANP Beeld
Radio Kootwijk. © ANP

Driekwart van het geld gaat naar herbestemming en vernieuwing, zoals de Hofpleinlijn in Rotterdam, Radiozendstation Kootwijk en het Groote Museum in Artis in Amsterdam.

Ook de radiotelescoop in Dwingeloo, Sojafabriek Cereol in Utrecht en fort Rammekens in Ritthem kunnen aan de slag, evenals de middeleeuwse Broederenkerk in Deventer. Verder ontvangen vier watertorens in Groningen, Sint-Jansklooster, Domburg en Bergen op Zoom een subsidie voor restauratie en herbestemming.

Een derde gehonoreerd
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed had in totaal 138 aanvragen ontvangen voor de restauratieregeling 2010 en 2011. Hiervan is een derde gehonoreerd, er gold een maximum van vier projecten per provincie. 'Deze duurzame oplossing geeft gebouwen een tweede leven dat kan worden ingevuld met wonen, werken en met culturele bestemmingen,' licht Zijlstra toe.

De subsidie is bedoeld voor restauraties van monumenten met een herbestemming die meer dan vijf ton kosten, en voor grootschalige restauraties van meer dan twee miljoen euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden