Miljardair Buffet wordt stripheld

Warren Buffet, 's werelds rijkste belegger, gaat figureren in een educatieve tekenfilm over beleggen. Naast Buffet spelen inhalige toplieden, onbetrouwbare politici en frauderende accountants een rol in The secret Millionaire's Club....

Frank van Alphen

De bestuursvoorzitter van beleggingsvehikel BerkshireHathaway, die bekend staat om zijn afkeer van ingewikkeldebeleggingsconstructies, heeft hierover een overeenkomst geslotenmet DIC Entertainment, een producent van tekenfilms.

De 75-jarige Buffet, wiens vermogen wordt geschat op 44miljard dollar, leent zijn stem aan zijn getekende evenbeeld. Hijzal jeugdige beleggers uitleggen hoe ze goede bedrijven kunnentraceren. Buffet zegt altijd alleen te beleggen in ondernemingendie hij begrijpt. Daarom liet hij tijdens de internethype veelnieuwe bedrijven links liggen. Hij stak zijn geld liever inCoca-Cola en Gillette.

'We wilden een serieuze serie maken over beleggen voorkinderen', zei Andy Heyward, directeur van DIC Entertainmenttegen USA Today. 'Zo wilde we iets doen aan het financiëleanalfabetisme onder de jeugd.'

In de tekenfilm vertelt de stripbelegger aan vier kinderen hoeze hun kapitaal, dat ze hebben verdiend met de verkoop vanspullen op zolder, het best kunnen investeren. Buffet laat dekinderen zien hoe ze moeten beleggen in bedrijven uit hun eigenregio. En hoe ze corrupte zakenlieden, politici en boekhouderskunnen herkennen.

In de niet-getekende werkelijkheid is Buffet zelf onderwerpvan onderzoek. De Amerikaanse toezichthouder doet een onderzoeknaar een boekhoudfraude bij AIG. Buffets beleggingsfondsBerkshire Hathaway heeft een groot belang in deze verzekeraar.Buffet ontkent elke betrokkenheid bij dubieuze praktijken.

Tekenfilmproducent DIC Entertainment is een onderdeel van vanCAP Cities/ABC, een bedrijf waarin Buffet belegt. Buffet enDIC-baas Hayward hebben al eerder met elkaar gewerkt. DIContwikkelde verhalen voor een kindertheater in Omaha. Dit theateris een van de liefdadigheidsprojecten van Buffet.

DIC maakt ook al zeven jaar tekenfilms die worden vertoond bijde aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway. De laatstewas een variant op The Wizard of Oz waarin Buffet de rol vanDorothy speelde. Bill Gatessprak de teksten in van devogelverschrikker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden