Miljard meer in seriebudget Netflix dankzij snelle stijging ledental
Netflix nam een aantal ambitieuze beslissingen in 2016. De streamingdienst breidde uit naar ongeveer 130 nieuwe landen, maakte series voor de niet-Amerikaanse markt en verbrak contracten met een aantal grote distributeurs. Het lijkt goed uit te pakken. Deze week meldt Netflix een wereldwijde toename van ruim 7 miljoen leden in het laatste kwartaal van 2016, hoger dan de voorspelling van 5,2 miljoen nieuwe leden. Het heeft daardoor een miljard meer te besteden aan tv-series dit jaar.
Meer dan 5 miljoen van de nieuwe leden komen van de internationale markt. Netflix beloont hen met originele content. Het maakte de Braziliaanse post-apocalyptische thriller 3%, geheel Portugees gesproken, die succesvol was in Latijns-Amerika maar onverwacht thuis ook iets opleverde toen kijkers in de Verenigde Staten de serie oppikten met ondertiteling of nasynchronisatie.
Het plan is om nieuwe content voor vreemde markten te blijven produceren, zoals Japanse anime en Turkse drama's. Dergelijke content is echter geen garantie voor succes, zoals de geflopte serie Marco Polo aantoont. De verfilming van de avonturen van de dertiende-eeuwse ontdekkingsreiziger werd in december na twee seizoenen niet verlengd.
Grotere plannen
Netflix stopte in 2016 met het afnemen van een aantal grote distributeurs. Dit was omdat de dienst wilde investeren in origineel materiaal in plaats van bestaande series te kopen. Netflix maakte in 2016 onder andere The Crown, Stranger Things, Luke Cage en de remake van The Gilmore Girls. Die series werden met gejuich ontvangen.
Het bedrijf liet bij de presentatie van de jaarcijfers weten dat het 600 uur aan origineel materiaal produceerde en zei daar dit jaar meer dan 1000 uur van te willen maken. Het heeft daar 6 miljard dollar aan budget voor, een miljard meer dan vorig jaar.
Na het nieuws van de toename van het ledenaantal steeg Netflix' aandeel met zo'n 9 procent. In totaal hebben ze nu 93,8 miljoen abonnees.
Concurrentie
Voorlopig ziet Netflix YouTube als de belangrijkste concurrent, omdat daar wereldwijd veel meer naar gekeken wordt. Daarnaast merkt Netflix op dat er steeds meer videoconsumptie is op Facebook en wijst het bedrijf op nieuwe andere technologische ontwikkelingen, zoals het gerucht dat Apple beeld wil toevoegen aan zijn muziekdienst.
Netflix is niet de enige streamingdienst met internationale ambities. Amazon kondigde in december de lancering van Prime Video in 200 landen aan.