Milaan toont op zolder gevonden vermeende Caravaggio

Voor het eerst is het schilderij te zien dat werd gevonden op een zolder in de Franse stad Toulouse en dat van de hand van Caravaggio (1571-1610) zou zijn. De ontdekking was groot nieuws omdat het doek, als het inderdaad door de Italiaanse meester is gemaakt, 120 miljoen euro waard is. Vanaf donderdag wordt Judith en Holofernes tentoongesteld in de Pinacoteca di Brera in Milaan.

James Bradburne voor de vermeende Caravaggio uit Toulouse (links) en de kopie van Louis Finson (rechts). Beeld EPA
James Bradburne voor de vermeende Caravaggio uit Toulouse (links) en de kopie van Louis Finson (rechts).Beeld EPA

Er is ook meteen een rel. De (anoniem gebleven) eigenaar van het doek was bereid het uit te lenen, op voorwaarde dat als maker Caravaggio wordt vermeld. Die eis heeft Brera-directeur James Bradburne ingewilligd, maar hij heeft daaraan wel laten toevoegen dat deze toeschrijving niet het werk van het museum is.

Bovendien is de kunsthistoricus Giovanni Agosti uit het wetenschappelijke comité van Brera gestapt, omdat hij het er niet mee eens is dat het topmuseum het schilderij toont. Het krijgt daardoor volgens hem meer status, met een hogere prijs tot gevolg. 'Brera is een staatsmuseum, niet een commerciële galerie of een stichting van een bank', schreef hij aan Bradburne.

Meerdere experts denken dat het schilderij niet door Caravaggio is gemaakt, maar door Louis Finson, een Vlaming die veel kopieën van werk van de Italiaanse meester heeft gemaakt. Eén autoriteit in Italië, Nicola Spinosa, denkt wel dat het een Caravaggio is. Spinosa is de oud-directeur van een ander topmuseum in Italië en - niet toevallig - ook de samensteller van de omstreden tentoonstelling in Milaan.

Naast het doek uit Toulouse is een sterk gelijkende kopie van de hand van Finson opgehangen. Deze kopie, afkomstig uit een museum in Napels,is een van de drie aanwijzingen dat er een origineel van Caravaggio moet zijn geweest. In het bewaard gebleven testament van Finson staat dat hij de echte Caravaggio mee naar Amsterdam heeft genomen. De vraag is of het in Toulouse ontdekte werk dit origineel is of dat het ook een kopie van Finson betreft. Doordat de werken naast elkaar hangen, wordt het publiek in staat gesteld zelf een mening te vormen, stelt directeur Bradburne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden