Mila Kunis laakt Hollywood-seksisme: 'Ik ben beledigd en gekleineerd'

Opnieuw heeft een bekende actrice het seksisme in Hollywood aan de kaak gesteld. Mila Kunis, onder meer bekend van haar rollen in de films Black Swan en Ted, heeft in een open brief op de website Aplus uit de doeken gedaan hoe een filmproducent haar bedreigde omdat ze weigerde ter promotie van een film halfnaakt voor een mannenblad te poseren. 'Je zal nooit meer aan werk komen in deze stad', zou de filmproducent - die niet bij name wordt genoemd - Kunis hebben laten weten.

Redactie
Mila Kunis Beeld anp
Mila KunisBeeld anp

'Ik was woedend', vertelt de 33-jarige actrice over het incident in het artikel op de website van haar echtgenoot, de eveneens bekende acteur Ashton Kutcher. 'Voor het eerst in mijn carrière zei ik 'nee'. En weet je wat? De wereld kwam niet ten einde. De film heeft een hoop geld binnengebracht en ik heb wel opnieuw werk gekregen in deze stad.'

Kunis spreekt in het artikel over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Hollywood en ook in het algemeen. 'Ik ben beledigd, gekleineerd, kreeg minder betaald, werd creatief genegeerd en onderschat, alleen maar omdat ik een vrouw ben'. De actrice geeft aan dat zij dit niet meer accepteert. Ook hoopt ze andere vrouwen aan te moedigen voor zichzelf op te komen.

Salarisongelijkheid

Eerder baarde actrice Patricia Arquette al opzien toen zijn bij de ontvangst van haar Oscar voor haar rol in Boyhood begon over gelijke betaling voor alle Amerikaanse vrouwen. Ook drievoudige Oscar-winnares Meryl Streep beklaagde zich in interviews meermaals over het Hollywood-seksisme. Zo vertelde Streep dat ze standaard minder verdient dan haar tegenspelers en dat ze brieven naar het Congres heeft gestuurd om een einde aan de salarisongelijkheid te maken - ook buiten de filmindustrie.

Jennifer Lawrence, filmster in zowel The Hunger Games- als de X-Men-films, schreef vorig jaar een indrukwekkend essay over 'De inkomenskloof van Hollywood'. Het stuk verscheen in 'Lenny', de online nieuwsbrief van schrijfster/actrice Lena Dunham (Girls). 'Ik heb gefaald als onderhandelaar', schreef ze. Dit falen zou volgens haar voortkomen uit de diepgewortelde behoefte om niet 'moeilijk' of 'arrogant' over te komen. Mannelijke acteurs noemde ze 'lucky people with dicks'.

Welke rol spelen vrouwen in de Nederlandse filmwereld?

In de Nederlandse filmwereld zijn vrouwen relatief goed vertegenwoordigd: als regisseur, scenarist of producent. Bewijzen de koele cijfers dat het glazen plafond op instorten staat? (+)

Wantoestanden

Ook Emma Watson, die dezer dagen het nieuws haalde met het verstoppen van feministische boeken in de Londense metro, beklaagde zich over de wantoestanden in de filmsector. 'Ik ervaar seksisme in onze industrie omdat van de zeventien films waarin ik meespeelde, er slechts twee door vrouwen werden geregisseerd', zei ze vorig jaar.

'Van de producers waarmee ik heb gewerkt waren er dertien mannen en een vrouw. De mannen aan de top kunnen zich moeilijk identificeren met heel wat problemen bij vrouwen en daarom worden we niet serieus genomen', aldus Watson, die al op jonge leeftijd beroemd werd door haar rol als Hermelien in de Harry Potter-films.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden